Opera 12.16 zajmuje cały RAM! Opera.exe ciągle aktywny po zamknięciu przeglądarki.
-
metalshwanc last edited by
Od pewnego czasu są problemy z Operą 12.16. Nie dotyczy to tylko jednego komputera czy konfiguracji. Mój konfig: Win7SP1/64bit, i5 4670, 8GB RAM Problem objawia się wówczas gdy mamy otwarte kilkanaście/kilkadziesiąt zakładek. Po otwarciu Opery niby jest wszystko w porządku ale już po chwili robi się nieciekawie gdyż przeglądarka zaczyna zamulać cały system pochłaniając cały dostępny RAM. Bez względu na jego ilość. Standardowo mam 4GB a po dokładce 8GB i nie ma różnicy i tak go zajmie. Dodatkowo nie można zamknąć jej normalnie gdyż aktywny zostaje proces Opera.exe w systemie pomimo zamknięcia Opery! Ten proces cały czas zajmuje RAM! Zachowuje się dosłownie jak wirus... Przeskanowany, AV nie wykazuje infekcji. Używam Opery od kilkunastu lat, były drobne problemy w różnych wersjach ale nie tak irytujące jak teraz. To dosłownie masakracja. Nowa Opera to na razie tragedia więc nie jest rozwiązaniem. Co radzi szanowne forum, jakieś propozycje?
-
A Former User last edited by
Proces Opera.exe często jest zamykany automatycznie dopiero po kilkunastu - kilkudziesięciu sekundach i wtedy jest zwalniana pamięć.
-
gniotom-mowimy-stanowcze-nie last edited by
Logika powala. Jakbym chciał zamknąć po kilkudziesięciu sekundach, to bym sobie zamknął po kilkudziesięciu sekundach, albo za rok.
-
saskatchewan last edited by
Problem objawia się wówczas gdy mamy otwarte kilkanaście/kilkadziesiąt zakładek
Z konkretnymi stronami? Pewnie to jakiś wyciek pamięci. Jedyne, co możesz zrobić, to odnaleźć problematyczną stronę i nie otwierać jej więcej w Operze.
-
jekert last edited by
Niestety dotyczy coraz większej liczby strona. Stara Opera przestaje radzić sobie z dużą liczbą JS.
-
coshoo last edited by
Stara Opera przestaje radzić sobie z dużą liczbą JS.
Sporo stron to zwykłe śmietniki JS. Nie wyobrażam sobie latać po internecie bez blokera niechcianych JS.
-
Kolego fleksag u mnie po 48 godzinach dalej jest w procesach i zajmuje pamięć w całości...
-
ryszard last edited by
Jak nie patrzeć - nie powinieneś używać 12.16 bo jest 12.17
Flash też masz w wersji historycznej?
I jak system 64 to i Opera też w takiej wersji? -
Jak widzisz ryszardzie, post napisałem dawno temu. Dzisiaj mam 12.17 i dalej ten sam problem. System i wersja zgodne flaszka także.
-
pafflick last edited by
Jak nie patrzeć - nie powinieneś używać 12.16 bo jest 12.17
Flash też masz w wersji historycznej?
I jak system 64 to i Opera też w takiej wersji?Ja używam cały czas 12.02 bo zmiany wprowadzone w późniejszych wersjach mnie irytowały i co mi zrobisz?
Mam też problem taki jak autor wątku, ale występuje on u mnie tylko po dłuższym użytkowaniu Opery albo jeśli mam otwarte strony "pamięciożerne", np. facebook (zwłaszcza jak jest kilka takich kart).
Teraz mam 19 kart aktywnych (w tym 3 x fb) i opera.exe zajmuje ok. 35% RAM. Ale jeśli otworzyłbym jakieś inne aplikacje które pochłaniają dużo RAMu to Opera też się szybko zapycha i proces opera.exe potrafi żreć zasoby nawet kilka minut po zamknięciu przeglądarki. Żeby tego uniknąć po prostu zamykam przeglądarkę kiedy tylko nie jest potrzebna lub restartuję ją co jakiś czas.
-
Dodam tylko, że wystarczy uruchomić Operkę i nic nie robiąc w przeglądarce włączyć monitor zasobów. Tam widać dokładnie jak znikają kolejne megabajty zżerane przez Operę. I tak do wyczerpania zapasów... Dodatkowo procesor zostaje obciążony do ok 25-30%.
-
ryszard last edited by
No takiego nie wie miałem i co mi zrobisz
Podziwiam samozaparcie do używania programu, który sam sobie coś robi.
Reset profilu?
Czysta instalacja do nowego folderu?