Moja opinia 2
-
jojo0587 last edited by jojo0587
Dodaję nowy temat bo pierwszego posta w poprzednim nie mogę edytować. A kolejne propozycje po środku tematu mogą zostać pominięte.
- Możliwość wykupienia filmu w różnej jakości - na jakimś VOD (nazwy nie podaję bo już nawet nie pamiętam) jest taka opcja. I wydaje mi się to fajnym rozwiązaniem. Jeśli ktoś wie, że z jakichś względów nie może sobie pozwolić na film w VOD np w 1080p (bo np ma za słabe połączenie sieciowe albo ma limit transferu danych) to dlaczego nie mógłby wykupić filmu w max 480p albo 720p i przy okazji zapłacić kapkę mniej?
- Może dodać nowe możliwości płacenia za filmy? Mam tutaj na myśli płacenie rachunkiem telefonicznym (zarówno w abonamencie jak i pre-paidzie) ale także PayPal.
- Błąd: jeśli na stronie filmu postawię serce to po odświeżeniu strony wciąż one jest zaznaczone. A łapka w górę/dół już nie - po odświeżeniu znika. Tylko dlaczego u użytkownika nie wyświetla się? Mam rozumieć, że jeśli ocenię film pozytywnie, odświeżę stronę a później wystawię drugi pozytyw to film ma podbitą ocenę średnią przez moje dwie oceny? I tak przy okazji:
- Mam rozumieć, że ocenianie pozytywne/negatywne wpływa na średnią ocenę filmu? Sęk w tym, że filmy nie są wyłącznie czarne-białe Są też barwy po środku nich (czyt. oceny ). Dla przykładu na Filmweb.pl użytkownicy mogą oceniać filmy na podstawie 10-punktowej skali ocen. I tak na prawdę taki system ma sens. Bo jak niby mamy ocenić film w Loomi, który np w Filmwebie dostałby od nas 5? Poza tym, szóstka w 10-stopniowej skali ocen mniej podniesie średnią niż 7 czy 8, więc jestem pewny, że taki system będzie bardziej miarodajny dla średniej ocen filmów niż wyłącznie "dobry"/"zły". A tym bardziej, że średnia ocen na Loomi jest w skali 10-punktowej (nie licząc ułamków).
- Błąd: niektóre elementy odtwarzacza po najechaniu kursorem na nich w "chmurkach" pokazują angielskie nazwy.
My proposals for changes in Opera (Google Document).
- There are not enough signs to put all the links here. -
rafalspuka last edited by
@jojo0587 12. Serwisy VOD zazwyczaj nie posiadają takich opcji oceniania, bo zależy im na jak największym konsumowaniu treści i złe oceny odstraszałyby od niektórych tytułów, a jak widzowie zaczęliby oceniać, to mogliby dojść do wniosku, iż nie warto płacić za serwis pełen badziewia. Nieliczne serwisy pokazują średnią ocen np. z IMDB.
-
rkalkowski last edited by
Ad 9. Ciekawa opcja, pamiętaj jednak, że wiele zależy od producenta i ich licencji na film, a to już nie jest takie proste
Ad 10. Tak, na tym nam najbardziej zależy - łatwiejsze i szybsze możliwości płacenia, aby obejrzenie filmu było możliwe po 2 kliknięciach, np. pre-paid (kredyty) albo wallet.
Ad 11. Poprawiamy.
Ad 12. Tak, ocena użytkowników wpływa na średnia ocenę filmu. Filmweb ze skalą 10-stopniową jest spoko, jednak większość filmów jest oceniona w skali 5-10 (na filmy z oceną poniżej 5 spuśćmy kurtynę milczenia). Co myślisz o skali 5-stopniowej, bardziej user friendly, np. Tragedia - Nic specjalnego - Spoko - Fajny - Mistrzostwo!?
Ad 13. Roger that. Poprawiamy.
-
rkalkowski last edited by
@rafalspuka Chcemy, aby znalezieniu filmu do obejrzenia trwało krótko, a film trafił w gust użytkownika. Oceny mają za zadanie pomóc podjąć decyzje w wyborze filmu. Jeśli inne elementy, np. recenzje lub opinie tylko znajomych pomogą, to chcemy aby było one dostępne w serwisie