Wylogowanie z konta Opery
-
bartek8 last edited by
Zależy mi bardziej na usunięciu dostępu do Messengera i WhattsAppa w momencie, kiedy nie korzystam z komputera, a niestety niemożliwym jest w moim przypadku stworzenie kolejnego użytkownika systemu operacyjnego.
-
jojo0587 last edited by
@bartek8 zawsze możesz także zrobić drugą instalację Opery ale portable. I trzymać ją na zewnętrznym dysku/pendrive. itp. Innego rozwiązania chyba nie widzę.
My proposals for changes in Opera (Google Document).
- There are not enough signs to put all the links here. -
arkus1995 last edited by
@bartek8 said in Wylogowanie z konta Opery:
Zależy mi bardziej na usunięciu dostępu do Messengera i WhattsAppa w momencie, kiedy nie korzystam z komputera, a niestety niemożliwym jest w moim przypadku stworzenie kolejnego użytkownika systemu operacyjnego.
Jak chcesz mogę Ci zrobić skrót który będzie działał coś jak profile w Chrome. Będziesz miał 2 skróty. Każdy odpala tą samą przeglądarkę z innym profilem. Jeżeli też obawiasz się o prywatność, mogę zrobić tak aby twój skrót odpalał się na hasło.
-
arkus1995 last edited by arkus1995
Na początek podaj mi informacje z tego czerwonego pola. Najlepiej też zrób screenshoota.
-
jojo0587 last edited by
@arkus1995 to ja nawet nie wiedziałem, że Opera potrafi coś takiego! Szkoda tylko, że w interfejsie Opery nie można stworzyć profili, w których byłaby oddzielna historia, ustawienia, wtyczki, itd. Mógłbyś zdradzić jak to robisz? Może jakiś tutorial napiszesz na forum?
@jojo0587 Wystarczy skrót z odpowiednią opcją.
Domyślnie profile są w
C:\Users\NAZWA_KONTA\AppData\Roaming\Opera Software\Opera StableDodając do skrótu
"--user-data-dir=C:\Users\NAZWA_KONTA\AppData\Roaming\Opera Software\Arek"
jak widać po pierwszym uruchomieniu skrótu są 2 profile mój domyślny (Opera Stable) i Arek
Ogólnie tak powinnien wyglądać cały wpis"C:\Program Files\Opera\launcher.exe" "--user-data-dir=C:\Users\NAZWA_KONTA\AppData\Roaming\Opera Software\Arek"
Na końcu gdzie pisze Arek to zmień na swoją nazwę.
No i oczywiście NAZWA_KONTA to nazwa twojego konta na pc. -
ryszard last edited by
@arkus1995 said in Wylogowanie z konta Opery:
Dodając do skrótu
Albo https://forums.opera.com/post/165579 czyli jak zrobić skrót uruchamiający Operę w wersji Okno prywatne. Zaletowada: Tryb przeglądania prywatnego zapewnia usuwanie historii przeglądania i informacji o aktywności zaraz po zamknięciu wszystkich okien prywatnych.
--user-data-dir=
Dziękuję, nie wiedziałem o takiej możliwości.
-
bartek8 last edited by
@arkus1995
Ekstra, dokładnie o to chodziło. Posze jeszcze tylko o informację jaki sposób na zabezpieczenie "profilu prywatnego" polecisz? -
@bartek8
Jeśli chodzi o sposób aby nikt nie wszedł na twój profil poprzez twój skrót, to zamiast skrótu można zrobić plik exe który przy włączeniu pyta się o hasło.
A jeżeli podane hasło będzie prawidłowe to włączy Operę z twoim profilem.Sam mam i działa.
Jeżeli sam nie dałbyś razy to zrobić, to zrobię Ci w 3 min. Tylko potrzebuje wiedzieć kilka rzeczy:Wejdź do
C:\Users\NAZWA_KONTA\AppData\Roaming\Opera Software\Opera Stable
I podaj mi ten adres jak wygląda on u ciebie
I jeszcze adres gdzie zainstalowana jest Opera u ciebie
Jak nie chcesz robić nowego profilu (bo np. masz tam zakładki i rozszerzenia) dla siebie więc wystarczy zmienić nazwę obecnego.
A gdy ktoś inny włączy przeglądarkę domyślnym skrótem, to automatycznie zrobi się dla tej osoby nowy profil.
Jak wiesz domyślny profil nazywa się "Opera Stable" więc możesz zmienić mu nazwę
Z
C:\Users\NAZWA_KONTA\AppData\Roaming\Opera Software\Opera StableNa
C:\Users\NAZWA_KONTA\AppData\Roaming\Opera Software\BartekTakże to zależy od ciebie napisz mi czy chcesz zostawić sobie istniejący profil, czy zrobić tobie nowy.
I na sam koniec jakie chcesz mieć hasło.
A tak to wygląda w praktyce:
-
jojo0587 last edited by jojo0587
@arkus1995 mógłbyś zdradzić jak zrobić to hasło?
PS. Masz Windows 7 i zakładki w systemowym eksploratorze plików?
ryszard last edited by
- Mógłbyś napisać wyraźnie co jest zabezpieczone hasłem? Folder z profilem?
- Czym robisz to hasło?
-
@jojo0587 said in Wylogowanie z konta Opery:
@arkus1995 mógłbyś zdradzić jak zrobić to hasło?
Robię plik .bat z komendą uruchamiającą przeglądarkę z konkretnym profilem, po czym konwertuje go programem "Bat To Exe Converter" do pliku .exe (przed konwertowaniem ustawiam hasło w tym programie).
@jojo0587 said in Wylogowanie z konta Opery:
PS. Masz Windows 7 i zakładki w systemowym eksploratorze plików?
Tą funkcjonalność dodaje program "Clover"
-
@ryszard said in Wylogowanie z konta Opery:
- Mógłbyś napisać wyraźnie co jest zabezpieczone hasłem? Folder z profilem?
Aż tak daleko się nie posuwałem. Robię plik .bat z komendą uruchamiania przeglądarkę z konkretnym profilem, po czym konwertuje go do .exe
Zabezpieczone hasłem jest ten plik .exe który uruchamia przeglądarkę z moim profilem.
Jeśli dzielisz kompa z zwykłymi userami to, to w szczególności wystarczy.@ryszard said in Wylogowanie z konta Opery:
- Czym robisz to hasło?
Program którym konwertuje plik .bat do .exe nazywa się "Bat_To_Exe_Converter"
-
ryszard last edited by
Program którym konwertuje plik .bat do .exe nazywa się "Bat_To_Exe_Converter"
Dziękuję.
-
bartek8 last edited by
@arkus1995 spokojnie sobie z tym poradzę. Czy mógłbyś wkleić treść pliku .bat?
-
ryszard last edited by
Np. takie:
@echo off start "Opera" "C:\Program Files\Opera\launcher.exe" "--user-data-dir=C:\Users\NAZWA_KONTA\AppData\Roaming\Opera Software\Arek" exit
@echo off - plik .bat otwiera okienko wiersza poleceń, ta komenda wyłącza wyświetlanie w tym okienku komunikatów
start "Opera" "C:\Program Files\Opera\launcher.exe" "--user-data-dir=C:\Users\NAZWA_KONTA\AppData\Roaming\Opera Software\Arek" - pierwsze "Opera" to tytuł wyświetlany na pasku wiersza poleceń, można wpisać coś innego ale coś trzeba
exit - zamknięcie okienka wiersza poleceń.