Wylogowanie z konta Opery
-
bartek8 last edited by
Witajcie,
Czy jest możliwość automatycznego wylogowywania konta Opery za każdym zamknięciem przeglądarki, po wyłączeniu komputera, albo o określonej godzinie? -
jojo0587 last edited by
@bartek8 nie sprawdzałem ale chyba jest opcja aby wylogowanie było po zamknięciu przeglądarki. Wystarczy podczas logowania do Synchronizacji odznaczyć opcję "Zapamiętaj hasło". Wtedy po ponownym uruchomieniu Opery będzie trzeba drugi raz się logować. Pamiętaj jednak, że pomimo niezalogowaniu się do konta Opery to w przeglądarce wciąż będą widoczne np. zakładki, tylko po prostu na konto nie będą trafiały nowo-dodane.
My proposals for changes in Opera (Google Document).
- There are not enough signs to put all the links here. -
bartek8 last edited by
Zależy mi bardziej na usunięciu dostępu do Messengera i WhattsAppa w momencie, kiedy nie korzystam z komputera, a niestety niemożliwym jest w moim przypadku stworzenie kolejnego użytkownika systemu operacyjnego.
-
jojo0587 last edited by
@bartek8 zawsze możesz także zrobić drugą instalację Opery ale portable. I trzymać ją na zewnętrznym dysku/pendrive. itp. Innego rozwiązania chyba nie widzę.
arkus1995 last edited by
@bartek8 said in Wylogowanie z konta Opery:
Zależy mi bardziej na usunięciu dostępu do Messengera i WhattsAppa w momencie, kiedy nie korzystam z komputera, a niestety niemożliwym jest w moim przypadku stworzenie kolejnego użytkownika systemu operacyjnego.
Jak chcesz mogę Ci zrobić skrót który będzie działał coś jak profile w Chrome. Będziesz miał 2 skróty. Każdy odpala tą samą przeglądarkę z innym profilem. Jeżeli też obawiasz się o prywatność, mogę zrobić tak aby twój skrót odpalał się na hasło.
-
arkus1995 last edited by arkus1995
Na początek podaj mi informacje z tego czerwonego pola. Najlepiej też zrób screenshoota.
-
jojo0587 last edited by
@arkus1995 to ja nawet nie wiedziałem, że Opera potrafi coś takiego! Szkoda tylko, że w interfejsie Opery nie można stworzyć profili, w których byłaby oddzielna historia, ustawienia, wtyczki, itd. Mógłbyś zdradzić jak to robisz? Może jakiś tutorial napiszesz na forum?
@jojo0587 Wystarczy skrót z odpowiednią opcją.
Domyślnie profile są w
C:\Users\NAZWA_KONTA\AppData\Roaming\Opera Software\Opera StableDodając do skrótu
"--user-data-dir=C:\Users\NAZWA_KONTA\AppData\Roaming\Opera Software\Arek"
jak widać po pierwszym uruchomieniu skrótu są 2 profile mój domyślny (Opera Stable) i Arek
Ogólnie tak powinnien wyglądać cały wpis"C:\Program Files\Opera\launcher.exe" "--user-data-dir=C:\Users\NAZWA_KONTA\AppData\Roaming\Opera Software\Arek"
Na końcu gdzie pisze Arek to zmień na swoją nazwę.
No i oczywiście NAZWA_KONTA to nazwa twojego konta na pc. -
ryszard last edited by
@arkus1995 said in Wylogowanie z konta Opery:
Dodając do skrótu
Albo https://forums.opera.com/post/165579 czyli jak zrobić skrót uruchamiający Operę w wersji Okno prywatne. Zaletowada: Tryb przeglądania prywatnego zapewnia usuwanie historii przeglądania i informacji o aktywności zaraz po zamknięciu wszystkich okien prywatnych.
--user-data-dir=
Dziękuję, nie wiedziałem o takiej możliwości.
-
bartek8 last edited by
@arkus1995
Ekstra, dokładnie o to chodziło. Posze jeszcze tylko o informację jaki sposób na zabezpieczenie "profilu prywatnego" polecisz? -
@bartek8
Jeśli chodzi o sposób aby nikt nie wszedł na twój profil poprzez twój skrót, to zamiast skrótu można zrobić plik exe który przy włączeniu pyta się o hasło.
A jeżeli podane hasło będzie prawidłowe to włączy Operę z twoim profilem.Sam mam i działa.
Jeżeli sam nie dałbyś razy to zrobić, to zrobię Ci w 3 min. Tylko potrzebuje wiedzieć kilka rzeczy:Wejdź do
C:\Users\NAZWA_KONTA\AppData\Roaming\Opera Software\Opera Stable
I podaj mi ten adres jak wygląda on u ciebie
I jeszcze adres gdzie zainstalowana jest Opera u ciebie
Jak nie chcesz robić nowego profilu (bo np. masz tam zakładki i rozszerzenia) dla siebie więc wystarczy zmienić nazwę obecnego.
A gdy ktoś inny włączy przeglądarkę domyślnym skrótem, to automatycznie zrobi się dla tej osoby nowy profil.
Jak wiesz domyślny profil nazywa się "Opera Stable" więc możesz zmienić mu nazwę
Z
C:\Users\NAZWA_KONTA\AppData\Roaming\Opera Software\Opera StableNa
C:\Users\NAZWA_KONTA\AppData\Roaming\Opera Software\BartekTakże to zależy od ciebie napisz mi czy chcesz zostawić sobie istniejący profil, czy zrobić tobie nowy.
I na sam koniec jakie chcesz mieć hasło.
A tak to wygląda w praktyce:
-
jojo0587 last edited by jojo0587
@arkus1995 mógłbyś zdradzić jak zrobić to hasło?
PS. Masz Windows 7 i zakładki w systemowym eksploratorze plików?
ryszard last edited by
- Mógłbyś napisać wyraźnie co jest zabezpieczone hasłem? Folder z profilem?
- Czym robisz to hasło?
-
@jojo0587 said in Wylogowanie z konta Opery:
@arkus1995 mógłbyś zdradzić jak zrobić to hasło?
Robię plik .bat z komendą uruchamiającą przeglądarkę z konkretnym profilem, po czym konwertuje go programem "Bat To Exe Converter" do pliku .exe (przed konwertowaniem ustawiam hasło w tym programie).
@jojo0587 said in Wylogowanie z konta Opery:
PS. Masz Windows 7 i zakładki w systemowym eksploratorze plików?
Tą funkcjonalność dodaje program "Clover"
-
@ryszard said in Wylogowanie z konta Opery:
- Mógłbyś napisać wyraźnie co jest zabezpieczone hasłem? Folder z profilem?
Aż tak daleko się nie posuwałem. Robię plik .bat z komendą uruchamiania przeglądarkę z konkretnym profilem, po czym konwertuje go do .exe
Zabezpieczone hasłem jest ten plik .exe który uruchamia przeglądarkę z moim profilem.
Jeśli dzielisz kompa z zwykłymi userami to, to w szczególności wystarczy.@ryszard said in Wylogowanie z konta Opery:
- Czym robisz to hasło?
Program którym konwertuje plik .bat do .exe nazywa się "Bat_To_Exe_Converter"
-
ryszard last edited by
Program którym konwertuje plik .bat do .exe nazywa się "Bat_To_Exe_Converter"
Dziękuję.
-
bartek8 last edited by
@arkus1995 spokojnie sobie z tym poradzę. Czy mógłbyś wkleić treść pliku .bat?