Patrzmy w przyszłość!
-
Deleted User last edited by
Nieco poprawiać speeddial - wielkość miniatur, odstępy miedzy nimi i tego typu rzeczy zgodnie z lista pytań na które się odpowiada instalując patch http://www.opera-prehliadac.com/images/opera/clanky/patch.png
ale całosci nie ogarniam bo i nie ogarniam nowych oper -
totylkoja last edited by
Zadziwiacie mnie lekką chromą przeglądarką. Z mojego komputera wyleciało to chrome po paru minutach używania. Następnie, pojawiło się podstępnie dwa razy i natychmiast usuwałem to z kompa. Opery używam w telefonie i w tablecie. Mini.
-
saskatchewan last edited by
Stosował ktoś ten węgierski patent na speeddial w tym potworku czyli O19?
Stosowałem kiedyś (nie pamiętam na jakiej wersji), ale już dawno nie był aktualizowany, więc nie wiem, czy działa. Tu strona autora: https://vivaldi.net/blogs/entry/more-columns-in-speed-dial
-
operowicz last edited by
Nowe forum w stylu i funkcjonalności nowej wersji przeglądarki - styl "rence opadajom"
Developerzy Opery są na tym samym etapie co politycy, którzy zdali sobie sprawę,
że zepsuli już tak dużo, że na 100% po następnych wyborach wylecą i wpadają w trans pt."co by tu jeszcze spieprzyć, co by tu jeszcze spieprzyć..."
-
Ja używam i przyzwyczajam się do nowej 19-tki. Piszecie że mało zjada zasobów, to ja pytam: dlaczego mam otwarte TYLKO dwie karty a uruchomionych jest 10 procesów Opera?! ( http://zapodaj.net/08645bd5acadf.jpg.html )
Swoją drogą, nie jest zła ta nowa Opera. Mogła by być lepsza, ale nie narzekam. -
jemtrawe last edited by
Ja używam i przyzwyczajam się do nowej 19-tki. Piszecie że mało zjada zasobów, to ja pytam: dlaczego mam otwarte TYLKO dwie karty a uruchomionych jest 10 procesów Opera?! ( http://zapodaj.net/08645bd5acadf.jpg.html )
Swoją drogą, nie jest zła ta nowa Opera. Mogła by być lepsza, ale nie narzekam.W nowej operze tak jak w chromium masz proces główny, gpu, każde rozszerzenie ma osobny proces, każda karta ma osobny proces, ewentualnie flash jak odpalisz jakiś film.
-
piter432 last edited by
główny powód dla którego chromium i pochodne są nieużywalne...
Nieużywalne (facepalm). To ciekawe dlaczego Opera 12 mi się crashuje praktycznie codziennie, a Chropera ładnie chodzi z włączonymi niektórymi funkcjami eksperymentalnymi?
-
piter432 last edited by
Swoją drogą, nie jest zła ta nowa Opera. Mogła by być lepsza, ale nie narzekam.Już jest wydana Opera 20, ale Opera Software o tym (jeszcze) nie wspomniała. Zobacz na http://get.geo.opera.com/pub/opera/desktop/
A co do procesów to uruchom w Chroperze Menedżer zadań. Tam będzie wszystko dokładnie opisane o procesach
-
W nowej operze tak jak w chromium masz proces główny, gpu, każde rozszerzenie ma osobny proces, każda karta ma osobny proces, ewentualnie flash jak odpalisz jakiś film.
Dzięki za rozjaśnienie.
Już jest wydana Opera 20, ale Opera Software o tym (jeszcze) nie wspomniała...
Właśnie mi się 19 zaktualizowała do 20.
-
piter432 last edited by
Już jest wydana Opera 20, ale Opera Software o tym (jeszcze) nie wspomniała...
Właśnie mi się 19 zaktualizowała do 20.
Gdy to pisałem to jeszcze nie było newsa, ani możliwości aktualizacji, dlatego
-
A Former User last edited by
Albo Firefoksa... (sic!) Niestety bezsensowne przeładowanie JS coraz większej ilości stron powodowało że coraz częśćiej musiałem się posiłkować Fx i.... jakoś z czasem przywykłem - trochę smutne ;P
Tak, masz rację! Te kobylaste skrypty są dobijające. Ale jak coś w prawdziwej Operze (do 12) za bardzo miele, po prostu wyłączam obsługę JavaScript. Część skryptów mam poblokowanych, ale niektóre strony są tak ciężkie, że pozostaje jedyne lekarstwo, zrezygnować z JavaScript.
-
raflezja last edited by
To nowe forum to jakiś żart, prawda??
Ogólnie rzecz ujmując: Lepsze jest wrogiem dobrego.
Amen.
Prawdę mówiąc forum powinno być w całości po polsku. Zawsze mnie wkurza ten angielski na siłę wciskanyA Opera...no cóż. Była sobie fajna przeglądarka, łatwa i prosta nawet dla takiej "blondynki" jak ja.
Korzystałam z niej chyba z 8 lat.
I nagle zaczęła mi się sama uruchamiać z jakimiś syfnymi reklamami. Nie umiałam sobie z tym poradzić, więc...o ja nieszczęsna...zainstalowałam nową Operę.
I się zaczęło.
1/ brak zakładek
2/ brak zakładek
3/ brak zakładek.Dzięki pomocy użytkowników poprzedniego forum, jakoś udało mi się odzyskać prawie 200 zakładek. Taki sobie półśrodek, ale są.
Powoli idziemy do przodu aż tu nagle po pół roku HOP SIUP Opera sama się włącza z syfnymi reklamami.
Czyli powrót do źródeł, albo inaczej: zamienił stryjek siekierkę na kijekNaprawdę te wszystkie zachwyty nad jakimiś psychoinformatycznymi możliwościami nowej Opery to jakiś żałosny bełkot.
-
lemari last edited by
ale niektóre strony są tak ciężkie, że pozostaje jedyne lekarstwo, zrezygnować z JavaScript.
Czy nie rozważniej jest zmienić narzędzie do przeglądania internetu?
-
axlpl last edited by
To i ja dorzucę swoje 3 grosze
Moja historia z Operą sięga wersji 7.x. Od 10 wzwyż zaczęła mnie irytować. Po przejściu na chromium przestałem używać.
Aż zainstalowałem wersję 21 developer i jestem zadowolony Jedyne czego mi brakowało to import zakładek, ale da się to szybko załatać za pomocą rozszerzeń. No i okazało się, że w końcu doczekaliśmy się dodatku xmarks z Operze Oczywiście dzięki innym rozszerzeniom, ale zawsze to coś.No i tryb off-road. Może nie każdy korzysta, ale akurat w moim przypadku (internet mobilny w pracy) jest to świetne rozwiązanie. Co prawda sensownie będę to mógł ocenić pod koniec miesiąca rozliczeniowego, ale do tej pory wydaje się funkcjonować całkiem fajnie.
Może warto dać szansę nowej Operze?
PS Nareszcie wróciło to miłe uczucie, gdy czekało się na nowości w wersjach rozwojowych, ale nie z myślą "ciekawe czego nie naprawili, a co zepsuli", a po prostu "ciekawe co dodali".
-
I nagle zaczęła mi się sama uruchamiać z jakimiś syfnymi reklamami. Nie umiałam sobie z tym poradzić, więc...o ja nieszczęsna...zainstalowałam nową Operę. (...)
Powoli idziemy do przodu aż tu nagle po pół roku HOP SIUP Opera sama się włącza z syfnymi reklamami.Sprawdź solidnie swój system pod kątem obecności złośliwych aplikacji, malware, itp.
Idź na forum, które się skutecznie zajmuje takimi problemami.
Ja stąd zmykam, bo nie jest to forum mojej przeglądarki, Opery na Presto. -
Pochwaliłem v20 aż tu widzę, że nie na wszystkich stronach gdzie mam zapisane hasła, hasła te są wczytywane przez v20. Większość tak, ale wiele przestało działać mimo że są na liście haseł. Mało tego: po skasowaniu tego hasła które się nie wczytuje, po wpisaniu na nowo USER i PASS nie jest proponowane zapamiętanie hasła. Czyli w v20 coś spiepszyli w porównaniu do v19. Wracam do dziewiętnastki.
-
piter432 last edited by
główny powód dla którego chromium i pochodne są nieużywalne...
Nieużywalne (facepalm). To ciekawe dlaczego Opera 12 mi się crashuje praktycznie codziennie, a Chropera ładnie chodzi z włączonymi niektórymi funkcjami eksperymentalnymi?
osom... i jak często korzystasz z tych funkcji eksperymentalnych?
Powiedzmy, że bardzo często -
raflezja last edited by
Sprawdź solidnie swój system pod kątem obecności złośliwych aplikacji, malware, itp.
Ja stąd zmykam, bo nie jest to forum mojej przeglądarki, Opery na Presto.Dzięki!
Poszukałam programu, sprawdziłam i mi szczęka opadła. Była tego cała masa
To ja już nie wiem za co ja płacę co roku kupę kasy Nortonowi .... -
Sprawdź solidnie swój system pod kątem obecności złośliwych aplikacji, malware, itp.
Ja stąd zmykam, bo nie jest to forum mojej przeglądarki, Opery na Presto.Dzięki!
Poszukałam programu, sprawdziłam i mi szczęka opadła. Była tego cała masa
To ja już nie wiem za co ja płacę co roku kupę kasy Nortonowi ....Nie znam Nortona, ale wydaje mi się, że każdy antywirus ma w ustawieniach różne możliwości skanowania. Koniecznie ustaw skanowanie w czasie rzeczywistym dla wszystkich programów, które łączą się z internetem. Podejrzewam, że coś w tym względzie przeoczyłaś.