Kilka pytań Świerzego posiadacza opery
-
A Former User last edited by
Cześć poradźcie jak ustawić by podczas zamykania opery szczyciło z plików, a czy jak utworze konto i przy nowym logowaniu z synchronizuje mi pliki choć by na innym komputerze, a czy klikając w strona startowa da radę ustawić by od razu Google uruchamiało..
-
jojo0587 last edited by
@boskg said in Kilka pytań Świerzego posiadacza opery:
jak ustawić by podczas zamykania opery szczyciło z plików
O jakie pliki chodzi?
czy jak utworze konto i przy nowym logowaniu z synchronizuje mi pliki choć by na innym komputerze
Jakie pliki ma synchronizować?
czy klikając w strona startowa da radę ustawić by od razu Google uruchamiało
Tak, można ustawić stronę startową, a jeśli masz życzenie to nawet kilka. Wejdź:
Opera Menu >> Ustawienia >> Po uruchomieniu przeglądarki >> Otwórz wybraną stronę lub zestaw stron >> Dodaj nową stronęMy proposals for changes in Opera (Google Document).
- There are not enough signs to put all the links here. -
@jojo0587 Przepraszam podczas zamykania przeglądarki chciał bym czyściło wszystko co ustawię na przykład cookies hasła itp,
a o stronę startową mi chodzi kiedy klikam w ikonkę strona startowa otwiera mi google nie stronę opery startową inne przeglądarki to mają a tego mi brak,
a co do synchronizacji to hasła i ulubione strony przyzwyczajenie z edge które padło mi a format nie pomaga.. -
ryszard last edited by
a co do synchronizacji to hasła i ulubione strony
Co Opera synchronizuje między urządzeniami - jak widać "Opera na komputery: zakładki, karty, szybkie wybieranie, ustawienia, historia i hasła". Oczywiście w ustawieniach synchronizacji można wybrać co z powyższego zestawu ma być synchronizowane.
podczas zamykania przeglądarki chciał bym czyściło wszystko co ustawię na przykład cookies hasła itp
Nie ma takiej możliwości, ale jest Okno prywatne
"Po zamknięciu wszystkich okien prywatnych Opera wyczyści następujące dane:
Historia przeglądania
Elementy w pamięci podręcznej
Ciasteczka"
Nie nie da się od razu włączyć Opery w trybie "Okno prywatne". Można ustawić "wygodny" skrót klawiaturowy do "Wyczyść dane przeglądania" lub "Okno prywatne".@boskg said in Kilka pytań Świerzego posiadacza opery:
kiedy klikam w ikonkę strona startowa otwiera mi google
Nie ma takiej możliwości. Zresztą po co miałaby być? "Nowa strona" inaczej "Strona startowa" może zawierać pole wyszukiwania ustawione na szukanie w google ale … po co ładować stronę google, wpisywać pytanie jeżeli to pytanie mogę od razu wpisać w pole adresu, wcisnąć [Enter] i mam stronę wyszukiwarki z wynikami dla mojego pytania. Jest też "ALT + Spacja" czyli Natychmiastowe wyszukiwanie i "Panel szybkiego dostępu"
W ostateczności możesz na pasku zakładek usadzić sobie skrót do google -
@ryszard Dziękuje za odpowiedz ale często jak coś poszukuje w sieci klikam na strona startowa scrolem i otwieram Google, dla mnie to wielka wygoda i tego mi brak jak się nie da trudno będę musiał przyzwyczaić by z paska adresu wpisać daną treść, to zamkniemy poprzednią stronę a to unikać chciał bym, a czy są jakieś wtyczki sam nie znalazłem na przykład do arkuszy Google..
-
ryszard last edited by
to zamkniemy poprzednią stronę a to unikać chciał bym,
Albo po wpisaniu pytania wciśnij [Alt]+[Enter] - strona z wynikiem wyszukiwania otworzy się na nowej karecie, albo [Alt]+{Shift]+[Enter] - nowa karta w tle, albo zaczynasz od [Alt]+[spacja] - wynik wyszukiwania nad aktualną stroną
-
ryszard last edited by
czy są jakieś wtyczki
https://addons.opera.com/pl/extensions/
albo
https://chrome.google.com/webstore/ -
Na Linux da się uruchamiać Operę w trybie incognito. Na Chromium mogę dopisać "chromium -incognito" do ścieżki uruchamiania przeglądarki, do Firefox podobnie "firefox -private" i do Opery jest tak samo "opera -private". Więc jak się nie da, jak się da? Po co wprowadzać kogoś w błąd?
-
ryszard last edited by
Faktycznie, da się.
Zrobiłem na pulpicie skrót:
"C:\Program Files\Opera\launcher.exe" -private
i działa. (Win10) -
cysorz last edited by
@ryszard said in Kilka pytań Świerzego posiadacza opery:
Nie nie da się od razu włączyć Opery w trybie "Okno prywatne".
Można.
We właściwościach skrótu trzeba do "Element docelowy" dopisać --private.
Czyli (przykładowo) cały wpis powinien być taki: "C:\Program Files\Opera\launcher.exe" --private. Działa także na 60-tce. -
ryszard last edited by
@cysorz said in Kilka pytań Świerzego posiadacza opery:
Można.
Czyżby jakiś błąd tego forum uniemożliwił Ci zobaczyć moją wiadomość z 8 marca?