dlaczego z 12.17 NIE przechodzic na 12.50 ?
-
A Former User last edited by
tak sie zafiksowalem na 12.17, że calkowicie zgubilem z pamieci powody, dla ktorych swego czasu, zdaje sie, że za złe uwazano przejscie na 12.50 next (zdaje sie, ze zatrzymalo sie na wersji beta...)
Prosze podpowiedzcie: co takiego - w porownaniu z 12.17 - szwankuje w 12.50, oraz: o co uboższe jest 12.50?
-
ryszard last edited by admin
12.50? Teraz podobno najnowsza to 33.0.1990.115
- Brak wbudowanego klienta e-mail i czytnika RSS.
- Brak możliwości edycji menu, przycisków. Nie da się zrobić własnego przycisku, nie można nawet zmienić kolejności przycisków związanych z rozszerzeniami.
- Brak "preferencji dla witryny". Jedyne co można ustawić to indywidualne ustawienia ciasteczek. Ale łatwe i szybkie to nie jest. Własny CSS dla konkretnej strony bo chciałbym mieć tam "po swojemu"? Tak w ogóle można?
- Mnie osobiście drażni brak możliwości edycji "Odkrywaj". Żeby tam było chociaż jedno miejsce na wpisanie jednego własnego adresu.
- Jak jest tak naprawdę z synchronizacją to nie wiem. Wydaje się, że działa. A tu - https://forums.opera.com/topic/12633/synchronizacja-między-komputerami że jednak niebardzo.
- Żeby na pasku bocznym mieć zakładki musiałem zainstalować Bookmarks by the Side
:faint:
-
A Former User last edited by admin
12.50? Teraz podobno najnowsza to 33.0.1990.115
Brak wbudowanego klienta e-mail i czytnika RSS.
Brak możliwości edycji menu, przycisków. Nie da się zrobić własnego przycisku, nie można nawet zmienić kolejności przycisków związanych z rozszerzeniami.
Brak "preferencji dla witryny". Jedyne co można ustawić to indywidualne ustawienia ciasteczek. Ale łatwe i szybkie to nie jest. Własny CSS dla konkretnej strony bo chciałbym mieć tam "po swojemu"? Tak w ogóle można?
Mnie osobiście drażni brak możliwości edycji "Odkrywaj". Żeby tam było chociaż jedno miejsce na wpisanie jednego własnego adresu.
Jak jest tak naprawdę z synchronizacją to nie wiem. Wydaje się, że działa. A tu - https://forums.opera.com/topic/12633/synchronizacja-między-komputerami że jednak niebardzo.
Żeby na pasku bocznym mieć zakładki musiałem zainstalować Bookmarks by the Sideno wiem, że teraz jest opera o numerze milionowym wiadomo chyba dlaczego tkwie przy 12.17 ze wspomaganiem ff....
czyli 12.50 do bani.
a jak oceniasz vivaldiego? przyblizyl sie na metr, czy juz na centymetr do funkcjonalnosci 12.17?
-
Deleted User last edited by
Zamieściłem tu w południe post z linkami do screenów z Opery 12.50 next. Niestety nie ukazał się. Dziwne jest to forum. OK, napiszę tylko tekst bez linków.
@ryszard
Kolega pytał o Operę 12.50, a Ty mu wymieniasz wszystkie wady Opery, ale obecne dopiero od numeru 15 wzwyż. Tymczasem 12.50 to też Opera na silniku Presto, kompilacja 1583.@covo
Testuję od kilku godzin Operę 12.50 i nie widzę żadnych problemów. Oczywiście ma program pocztowy, synchronizację i wszystko można w niej konfigurować. Skórkę też instaluje bez problemu.
Ja nigdzie nie wpadłem na to, że przestrzegają aby jej nie używać. Przychodzą mi za to do głowy trzy sprawy.-
Pierwszą już wymieniłeś. To beta. Może (ale nie musi) sprawiać jakieś kłopoty. Ja na razie na żadne nie natrafiłem.
-
W Operze 12.16 na Windows była luka bezpieczeństwa w mechanizmie aktualizacji. Dlatego wydano wersję 12.17. Nie wiadomo jak wygląda ta sprawa na 12.50. Ale można spokojnie wyłączyć aktualizacje. Nie są już do niczego potrzebne. Nowych wersji Opery na Presto, niestety już nie będzie.
-
Opera 12.16/12.17 posiada wersję Presto 2.12.388. Opera 12.50 wersję 2.12.378.
No i to byłoby już chyba wszystko, jeżeli chodzi o wady.
Z drugiej strony jednak, jak podaje "Komputer Świat", w wersji 12.50 były wprowadzone następujące nowości:
- Wsparcie dla protokołu SPDYv3
- Dodano obsługę API Fullscreen
- Rozszerzenia mogą być dodawane do menu kontekstowego przeglądarki
- Wsparcie dla profilów ICC (związanych z zarządzaniem kolorami dla obrazów)
- Zaznaczanie tekstu za pomocą klawiatury (z wykorzystaniem klawisza [F7])
- Clipboard API, które zapewni nowe funkcje z zakresu kopiowania i wklejania (zarówno czystego tekstu, jak i HTML)
- Wsparcie dla nowych prefiksów -webkit-
- Zaimplementowano nowe funkcje dla klawiatury
- Porzucenie prefiksów dla przekształceń i animacji CSS
- Dodanie obsługi Unicode 6.1.0
- Dodanie nowych funkcji dla HTML5
- Wiele poprawek z zakresu stabilności
Dlatego więc, pomimo nieznacznie starszej wersji Presto, Opera 12.50 ma wiele przewag nad Operą 12.16/12.17.
Nie wiem czy jest jej wersja na Linuksa. Oprócz Windows, testuję ją również zainstalowaną pod WINE na Ubuntu. I też nie widzę jak na razie żadnych problemów.Pozdrawiam
-
-
@ryszard
Pamiętam Ciebie ze starego forum, jako jednego z operowych guru. Dlatego jestem bardzo zdziowiony, że Operę 12.50 next obarczasz słabościami ChroOpery. A tymczasem 12.50 to ostatnia Opera na silniku Presto. Przed chwilą ją ściągnąłem i zainstalowałem pod Wine na Ubuntu. Na pierwszy rzut oka jest tak samo funkcjonalna jak 12.16 (Linux), czy 12.17 (Windows). Ma wbudowany program pocztowy, posiada opcję preferencji dla witryny, posiada synchronizację, możesz edytować menu, przyciski itd., itp.Daję dwa screeny.
Opera 12.50, skin "Windows Native from Opera 9.27":http://zapodaj.net/56f28860be6c0.png.html
http://zapodaj.net/7031f375766ce.png.html
@covo
Opera 12.50 next to beta. Może w związku z tym mieć jakieś niedoróbki. Będę ja testował w najbliższych dniach i jak bedzie działać poprawnie przejdę na nią z 12.17. Jedno co mi przychodzi na myśl, to trzeba w niej koniecznie wyłączyć mechanizm autoaktualizacji. W windowsowej Operze 12.16 była tam luka bezpieczeństwa, dlatego ją załatano w wersji 12.17. Być może ta luka jest obecna też w 12.50. Dlatego najlepiej wyłączyć autoaktualizację. I tak nie będzie już do niczego potrzebna. Dalszych Oper na silniku presto, niestety już nie będzie.Pytasz o Vivaldiego. Testowałem go, jest niezły. Ale do Opery 12.x to mu trochę brakuje. I ten nieoperowy wygląd. Raczej polecałbym Ci zainteresować się Otter Browser.
http://www.dobreprogramy.pl/Otter-Browser,Program,Windows,55060.html
Zdecydowanie bliżej mu do Opery niż Vivaldi. Przynajmniej moim zdaniem.
-
ryszard last edited by
jestem bardzo zdziowiony, że Operę 12.50 next obarczasz słabościami ChroOpery. A tymczasem 12.50 to ostatnia Opera na silniku Presto.
No to właśnie dowiedziałem się o jej istnieniu. Zatrzymałem się na http://ftp.opera.com/ftp/pub/opera/win/1217/ i istnienie 12.50 jakoś mi umknęło. Nie tylko mi https://pl.wikipedia.org/wiki/Opera_(przeglądarka)
a jak oceniasz vivaldiego? przyblizyl sie na metr, czy juz na centymetr do funkcjonalnosci 12.17?
Nie wiem, kiedyś go kikla razy użyłem a potem Chromodo kupiło mnie rozszerzeniami obecnymi od instalacji programu i to tej przeglądarki używam jako dodatkowej.
-
To forum, jak i nowe wersje Opery, to totalna porażka. Szukanie frajerów i idiotów.
Pierwszy post ze screenami zamieściłem tutaj, tuż przed południem. Tak mniej więcej o 11.30 AM. To zresztą widać na załączonych przeze mnie screenach. Nie widząc go kilka godzin później, napisałem drugi post, mniej więcej tak, o w pół do czwartej.
A teraz nagle na forum pojawia się mój pierwszy post, zamieszczony pod drugim, z godziną 4.11 PM. Widać na forum obudził się w końcu jakiś moderator, który dotychczas blokował mój pierwszy post. Raczył go w końcu dodać, po kilku godzinach, fałszując godzinę.Obecne wersje ChroOpery, jak i to forum, to totalna żenada. Nigdy bym się tu nie odezwał, gdyby nie to, że moje konto przeszło na to nowe, chore forum, ze starego. Ale tylko nick i hasło. Blog i zdjęcia przepadły. Tak jak i wam wszystkim.
Obecna ChroOpera jak i obecne operowe forum, to jakby kazali przesiąść się z najnowszego modelu Ferrari na furmankę.
PS. Jeżeli ktoś jest jeszcze zainteresowany prawdziwą Operą, z silnikiem Presto, zapraszam do testowania Opery 12.50. Wymieńmy się doświadczeniami.
Nie bacząc na to, że piszemy na chorym i kalekim forum ChroOpery. -
@ryszard
Nie mogę już edytować poprzedniego postu, więc tylko dodam, że Operę 12.50 znajdziesz tutaj:http://www.idg.pl/ftp/pc_49434/opera.12.50.build.build.1583.beta.html
Pozdrawiam
-
@covo
Opera 12.16/12.17 posiada wersję Presto 2.12.388. Opera 12.50 wersję 2.12.378.dobre pytanie: o co im chodziło? starszy silnik - to starszy...
-
@covo
Opera 12.50 [....] koniecznie wyłączyć mechanizm autoaktualizacji.to jest oczywiste, ma przejsc samoistnie na nr. 333333 ?
Pytasz o Vivaldiego. [...] do Opery 12.x to mu trochę brakuje.
zasadnicze pytanie: ile JESZCZE mu brakuje?
Otter Browser. Zdecydowanie bliżej mu do Opery niż Vivaldi.
bliżej - ponieważ?
-
To forum, jak i nowe wersje Opery, to totalna porażka.
to prawda, np. jeszcze nigdzie nie widzialem forum pt. "txt sformatuj se sam"
-
@covo
Opera 12.16/12.17 posiada wersję Presto 2.12.388. Opera 12.50 wersję 2.12.378.dobre pytanie: o co im chodziło? starszy silnik - to starszy...
Najprawdopodobniej prace nad 12.50 rozpoczęły się jeszcze przed 12.16. Wzięli wersję silnika jak aktualnie była i skupili się nad dodawaniem nowości. Silnik pewnie zostałby uaktualniony w wersji finalnej.
Jak na razie na 12.50 nie natrafiłem na żadne kłopoty. Pracuje bardzo stabilnie. Ogólne wrażenie - 12.50 nieznacznie szybciej i poręczniej otwiera i przewija strony. Instalacja w wersji USB umożliwia łatwe zapoznanie się z pracą przeglądarki i na Windowsie i na Linuksie pod WINE.
Porównując Vivaldiego z Otterem, zdecydowanie wybieram Ottera. Vivaldi ma tylko jedną przewagę. Pracuje bardziej stabilnie. Otter potrafi czasem dawać informacje o własnych błędach, a bywa że i niespodziewanie się zamknie.
Mnie u Vivaldiego zniechęca wygląd interfejsu i brak możliwości większej konfiguracji. Zakładek nie ma na górnym pasku, a na panelu bocznym i nie można tego zmienić. Tymczasem Otter od razu po instalacji z wyglądu kojarzy się z Operą. Można dodawać własne paski, na których możesz wstawić nowe przyciski. Tych jest kilkadziesiąt do wyboru z różnymi opcjami. Otter posiada też wbudowany adblok oraz możliwość identyfikacji znaną z Opery Presto. Przy czym w Operze są tylko trzy warianty - Opera, Firefox i IE. W Otterze jest tego więcej i masz możliwość własnoręcznej edycji wpisu.
Czyli 4:1 dla Ottera. -
No to właśnie dowiedziałem się o jej istnieniu. Zatrzymałem się na http://ftp.opera.com/ftp/pub/opera/win/1217/ i istnienie 12.50 jakoś mi umknęło. Nie tylko mi https://pl.wikipedia.org/wiki/Opera_(przeglądarka)
Jeżeli chodzi o Wikipedię, proponuję oprócz podstawowego tekstu, czytać również dyskusję. Niestety, już w 2009 roku, na Wikipedii zapanowała moda, aby opisywać tylko o wersje finalne. Wszelkie bety zostały wyrzucone i nie można dodawać o nich informacji, bo zaraz wylecą.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dyskusja:Opera_(przeglądarka)#Tabelkologia
-
w 2009 roku, na Wikipedii zapanowała moda,
oczywiscie masz na mysli polska wiki...
-
Niestety na anglojęzycznej wiki jest jeszcze gorzej, niż na naszej. Sam zobacz.
https://en.wikipedia.org/wiki/Opera(web_browser)
PS. To forum jest jeszcze bardziej poje6ane niż nowa ChroOpera. Nawet nie jest w stanie zamieścić w całości poprawnie linka z angielskiej Wiki. Niestety musisz skopiować cały link i wkleić go do okna z adresem w dowolnej przeglądarce.
-
PS. To forum jest jeszcze bardziej poje6ane niż nowa ChroOpera.
owszem, ktos mi sie dopisuje po niem. w innym temacie, Ty bierzesz mnie za germanca, piszesz po pol. i ang., ja odpowiadam i po pl, i po ang.
Najogolniej chlewik -
Jak na razie na 12.50 nie natrafiłem na żadne kłopoty.
zaś jesli o mnie chodzi, to wywaliła sie 2-3 razy, procesor co jakis czas szaleje na tych i tamtych www (ubogich w grafike i inne cuda), a rozszerzenia z 12.17 dzialaja co najmniej zagadkowo, ze szczegolnym uwzglednieniem jednego z nich -> opera za chiny nie chce pamietac jego ustawien...
No to kosz. I zostaje 1217. -
PS. To forum jest jeszcze bardziej poje6ane niż nowa ChroOpera.
owszem, ktos mi sie dopisuje po niem. w innym temacie, Ty bierzesz mnie za germanca, piszesz po pol. i ang., ja odpowiadam i po pl, i po ang.
Najogolniej chlewikNie biorę Ciebie z germańca. Odpisywałem temu człowieku o nicku "ich12", który pisał częściowo po polsku, częściowo po niemiecku. A chlewik faktycznie niezły, bo pojawił się tu w wątku jakiś Węgier z dziwnym linkiem.
Jak na razie na 12.50 nie natrafiłem na żadne kłopoty.
zaś jesli o mnie chodzi, to wywaliła sie 2-3 razy, procesor co jakis czas szaleje na tych i tamtych www (ubogich w grafike i inne cuda), a rozszerzenia z 12.17 dzialaja co najmniej zagadkowo, ze szczegolnym uwzglednieniem jednego z nich -> opera za chiny nie chce pamietac jego ustawien...
No to kosz. I zostaje 1217.W zasadzie jedynym kłopotem jaki miałem z 12.50 to nomen omen polska strona o Operze na Wiki. Tutaj mi się wykłada. 12.17 otwiera ją bez problemu.
Ja nie zauważyłem u siebie żadnych problemów sprzętowych jakie opisujesz. 12.50 chodzi mi bardzo ładnie i stabilnie.
Pewnie sprawdzałeś już te sprawy, ale na wszelki wypadek napiszę. Czy masz identyczne ustawienia w obu wersjach, jeżeli chodzi o zarządzanie pamięcią? I czy masz identyczną wersję unifiltra? -
Pewnie sprawdzałeś już te sprawy, ale na wszelki wypadek napiszę. Czy masz identyczne ustawienia w obu wersjach, jeżeli chodzi o zarządzanie pamięcią? I czy masz identyczną wersję unifiltra?
to jest opera portable (dla sprawy bez znaczenia), zwykly upgrade nakladkowy - tak, wszelkie ustawienia zachowane, rzecz jasna.; tak samo urlfilter.
-
coshoo last edited by
Piszę trochę po czasie ale opera 12.50 to były wersje testowe opery która w końcu została wydana jako 12.10. To nie jest żadna nowa wersja wydana po 12.17.