dlaczego z 12.17 NIE przechodzic na 12.50 ?
-
Deleted User last edited by
@ryszard
Nie mogę już edytować poprzedniego postu, więc tylko dodam, że Operę 12.50 znajdziesz tutaj:http://www.idg.pl/ftp/pc_49434/opera.12.50.build.build.1583.beta.html
Pozdrawiam
-
A Former User last edited by
@covo
Opera 12.16/12.17 posiada wersję Presto 2.12.388. Opera 12.50 wersję 2.12.378.dobre pytanie: o co im chodziło? starszy silnik - to starszy...
-
@covo
Opera 12.50 [....] koniecznie wyłączyć mechanizm autoaktualizacji.to jest oczywiste, ma przejsc samoistnie na nr. 333333 ?
Pytasz o Vivaldiego. [...] do Opery 12.x to mu trochę brakuje.
zasadnicze pytanie: ile JESZCZE mu brakuje?
Otter Browser. Zdecydowanie bliżej mu do Opery niż Vivaldi.
bliżej - ponieważ?
-
To forum, jak i nowe wersje Opery, to totalna porażka.
to prawda, np. jeszcze nigdzie nie widzialem forum pt. "txt sformatuj se sam"
-
@covo
Opera 12.16/12.17 posiada wersję Presto 2.12.388. Opera 12.50 wersję 2.12.378.dobre pytanie: o co im chodziło? starszy silnik - to starszy...
Najprawdopodobniej prace nad 12.50 rozpoczęły się jeszcze przed 12.16. Wzięli wersję silnika jak aktualnie była i skupili się nad dodawaniem nowości. Silnik pewnie zostałby uaktualniony w wersji finalnej.
Jak na razie na 12.50 nie natrafiłem na żadne kłopoty. Pracuje bardzo stabilnie. Ogólne wrażenie - 12.50 nieznacznie szybciej i poręczniej otwiera i przewija strony. Instalacja w wersji USB umożliwia łatwe zapoznanie się z pracą przeglądarki i na Windowsie i na Linuksie pod WINE.
Porównując Vivaldiego z Otterem, zdecydowanie wybieram Ottera. Vivaldi ma tylko jedną przewagę. Pracuje bardziej stabilnie. Otter potrafi czasem dawać informacje o własnych błędach, a bywa że i niespodziewanie się zamknie.
Mnie u Vivaldiego zniechęca wygląd interfejsu i brak możliwości większej konfiguracji. Zakładek nie ma na górnym pasku, a na panelu bocznym i nie można tego zmienić. Tymczasem Otter od razu po instalacji z wyglądu kojarzy się z Operą. Można dodawać własne paski, na których możesz wstawić nowe przyciski. Tych jest kilkadziesiąt do wyboru z różnymi opcjami. Otter posiada też wbudowany adblok oraz możliwość identyfikacji znaną z Opery Presto. Przy czym w Operze są tylko trzy warianty - Opera, Firefox i IE. W Otterze jest tego więcej i masz możliwość własnoręcznej edycji wpisu.
Czyli 4:1 dla Ottera. -
No to właśnie dowiedziałem się o jej istnieniu. Zatrzymałem się na http://ftp.opera.com/ftp/pub/opera/win/1217/ i istnienie 12.50 jakoś mi umknęło. Nie tylko mi https://pl.wikipedia.org/wiki/Opera_(przeglądarka)
Jeżeli chodzi o Wikipedię, proponuję oprócz podstawowego tekstu, czytać również dyskusję. Niestety, już w 2009 roku, na Wikipedii zapanowała moda, aby opisywać tylko o wersje finalne. Wszelkie bety zostały wyrzucone i nie można dodawać o nich informacji, bo zaraz wylecą.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dyskusja:Opera_(przeglądarka)#Tabelkologia
-
w 2009 roku, na Wikipedii zapanowała moda,
oczywiscie masz na mysli polska wiki...
-
Niestety na anglojęzycznej wiki jest jeszcze gorzej, niż na naszej. Sam zobacz.
https://en.wikipedia.org/wiki/Opera(web_browser)
PS. To forum jest jeszcze bardziej poje6ane niż nowa ChroOpera. Nawet nie jest w stanie zamieścić w całości poprawnie linka z angielskiej Wiki. Niestety musisz skopiować cały link i wkleić go do okna z adresem w dowolnej przeglądarce.
-
PS. To forum jest jeszcze bardziej poje6ane niż nowa ChroOpera.
owszem, ktos mi sie dopisuje po niem. w innym temacie, Ty bierzesz mnie za germanca, piszesz po pol. i ang., ja odpowiadam i po pl, i po ang.
Najogolniej chlewik -
Jak na razie na 12.50 nie natrafiłem na żadne kłopoty.
zaś jesli o mnie chodzi, to wywaliła sie 2-3 razy, procesor co jakis czas szaleje na tych i tamtych www (ubogich w grafike i inne cuda), a rozszerzenia z 12.17 dzialaja co najmniej zagadkowo, ze szczegolnym uwzglednieniem jednego z nich -> opera za chiny nie chce pamietac jego ustawien...
No to kosz. I zostaje 1217. -
PS. To forum jest jeszcze bardziej poje6ane niż nowa ChroOpera.
owszem, ktos mi sie dopisuje po niem. w innym temacie, Ty bierzesz mnie za germanca, piszesz po pol. i ang., ja odpowiadam i po pl, i po ang.
Najogolniej chlewikNie biorę Ciebie z germańca. Odpisywałem temu człowieku o nicku "ich12", który pisał częściowo po polsku, częściowo po niemiecku. A chlewik faktycznie niezły, bo pojawił się tu w wątku jakiś Węgier z dziwnym linkiem.
Jak na razie na 12.50 nie natrafiłem na żadne kłopoty.
zaś jesli o mnie chodzi, to wywaliła sie 2-3 razy, procesor co jakis czas szaleje na tych i tamtych www (ubogich w grafike i inne cuda), a rozszerzenia z 12.17 dzialaja co najmniej zagadkowo, ze szczegolnym uwzglednieniem jednego z nich -> opera za chiny nie chce pamietac jego ustawien...
No to kosz. I zostaje 1217.W zasadzie jedynym kłopotem jaki miałem z 12.50 to nomen omen polska strona o Operze na Wiki. Tutaj mi się wykłada. 12.17 otwiera ją bez problemu.
Ja nie zauważyłem u siebie żadnych problemów sprzętowych jakie opisujesz. 12.50 chodzi mi bardzo ładnie i stabilnie.
Pewnie sprawdzałeś już te sprawy, ale na wszelki wypadek napiszę. Czy masz identyczne ustawienia w obu wersjach, jeżeli chodzi o zarządzanie pamięcią? I czy masz identyczną wersję unifiltra? -
Pewnie sprawdzałeś już te sprawy, ale na wszelki wypadek napiszę. Czy masz identyczne ustawienia w obu wersjach, jeżeli chodzi o zarządzanie pamięcią? I czy masz identyczną wersję unifiltra?
to jest opera portable (dla sprawy bez znaczenia), zwykly upgrade nakladkowy - tak, wszelkie ustawienia zachowane, rzecz jasna.; tak samo urlfilter.
-
coshoo last edited by
Piszę trochę po czasie ale opera 12.50 to były wersje testowe opery która w końcu została wydana jako 12.10. To nie jest żadna nowa wersja wydana po 12.17.
-
Dzięki. Rozwiązałeś problem z wersjami Opery Presto. Brak o tym informacji w necie. Porównałem wersje wydań Opery 12.50 next, z 12.10. Masz zdecydowanie rację.
Pozdrawiam.
-
Dzięki. Rozwiązałeś problem z wersjami Opery Presto. Brak o tym informacji w necie. Porównałem wersje wydań Opery 12.50 next, z 12.10. Masz zdecydowanie rację.
Pozdrawiam.przeto 12.17 to ostatnia opera operowa.
btw:
ktos juz na stale tylko i wylacznie na vivaldi?