Opera 12.16 ciągłe "wywałki" i nie tylko
-
michalko65 last edited by
Witam po raz pierwszy na tym nowym forum. Dobrze, że chociaż konta przeniesione. Ale nie o tym. Użytkuję Operę jak w temacie czyli 12.16 i od pewnego czasu systematycznie występują nagłe wyłączenia programu po czym oczywiście odzyskiwanie itd. Zaczynam mieć tego serdecznie dość. Nie bardzo mogę ustalić przyczynę takiego stanu rzeczy. Poza tym zauważyłem, że po otwarciu dosłownie 5 lub 6 stron wyświetla mi denerwujący komunikat, że proces Opera zajmuje już np. 1 GB pamięci i coś tam dalej a sama Opera drastycznie zwalnia. Już samo otworzenie portalu wp.pl bez żadnych dodatkowych stron graniczy po prostu z cudem. Nie wspomnę oczywiście o tym, że jak czytam, że ktoś ma otwarte np. 60 stron w Operze to mu nic nie muli bo dla mnie to jakiś kosmos. Może ktoś z szanownych forumowiczów podpowiedzieć jak to spróbować zwalczyć? Przez te parę lat odkąd używam Opery (od wersji 5.xx) jakoś się do niej przyzwyczaiłem i nie chciałbym być zmuszony do przesiadki na coś innego.
Pozdrawiam.
P.S. System to Windows 8.1. -
lemari last edited by
A czyszczenie historii przeglądania nic nie daje?
U mnie to zawsze pomagało, Opera odżywała. -
Sorry za niemądre pytanie ale wolę się upewnić, że postępuję prawidłowo: chodzi o Narzędzia->Preferencje->Zaawansowane->Historia? Bo jeżeli tak, to program opróżnia przy zamknięciu. Tak ma zahaczone. Odhaczenie zresztą też nic nie daje.
-
lemari last edited by
chodzi o Narzędzia->Preferencje->Zaawansowane->Historia?
Nie, chodzi o: Ustawienia-> "Wyczyść historię przeglądania..." >> tam zaznacz wszystko oprócz haseł.
-
Dzięki za przypomnienie, praktycznie zapomniałem o tej opcji Niestety nic to nie dało. Przy otwartych 6 stronach zajętość RAM ok. 1 GB. Łącze mam dość szybkie ale samo ładowanie stron pozostawia wiele do życzenia a na wp.pl jaka katastrofa była taka jest. Niestety na jedynie słusznej przeglądarce czyli IE 11 nic takiego się nie dzieje. W przeciwieństwie do Opery działa szybko, wydajnie, nie muli i nie zajmuje gigabajtów pamięci. Mocno mnie to martwi
Co można by jeszcze poprawić w Operze?
Pozdrawiam. -
lemari last edited by
Rozszerzenia?
Wyłącz wszystkie rozszerzenia, sukcesywnie włączaj aż ,może, trafisz na wadliwe.
-
jemtrawe last edited by
Spróbuj na czystej wersji portable sprawdzić czy też ci się będzie wywalać, jeśli będzie to stawiałbym na jakąś niekompatybilność z windowsem 8.1(ta wersja wyszła sporo czasu przed win 8.1).
-
Wyłączanie rozszerzeń niewiele pomogło. Praktycznie nic. Ale przy okazji wielu prób otwierania różnych stron zauważyłem jedną prawidłowość: "cuda" dziejące się z przeglądarką dotyczą głównie portalu wp.pl Z innych portali mogę otwierać jednocześnie po kilkanaście stron i nie ma zbyt wielkiego spowolnienia - prawie wcale. Na WP wystarczą 3 otwierane jednocześnie strony i Opera ledwo zipie. Skończyły się natomiast po usunięciu historii przeglądania wywałki programu. Jak na razie ani razu.
Dzięki za wsparcie, chyba zacznę unikać WP
Pozdrawiam. -
Zgadza się Opera 12.16 wyszła nawet sporo przed Windows 8 gdy o 8.1 to jeszcze nikt nawet nie słyszał Jeszcze trochę posprawdzam, zobaczę co będzie dalej.
Pozdrawiam. -
ryszard last edited by
Wszystko już było na starym forum.
I wałkowanie tematu allegro w Operze - mułowatość wiele mówi o sprzęcie, i podmieniane avatarów na 1 IV. -
saskatchewan last edited by
A jest gdzieś stare forum zarchiwizowane?
https://vivaldi.net/blogs/entry/archiwum-polskiego-forum-opery-w-serwisie-my-opera
http://forumopery.pythonanywhere.com/
Z awatarami nie wiem, o co chodzi
Awatarów nie można zmienić bezpośrednio. Trzeba założyć konto na gravatar.com, używając tego samego adresu e-mail co tutaj, i tam go zmienić.
-
salcesonek last edited by
Blocking autoupdate.opera.com in hosts or firewall also prevents updating.
Original configuration (no problem): SSL 3: ON TLS 1: ON TLS 1.1: OFF TLS 1.2: OFF