Wyszukiwanie oraz karty
-
oxygendonor last edited by
Mam problem z kartami oraz z wyszukiwaniem na Opera GX.
Gdy coś wyszukam, wszystko działa lecz gdy chcę ponownie coś wyszukać na tej samej karcie, nagle opera cały czas ładuje kartę. Niekiedy po chwili przestaje ale potrafi cały czas ładować, a nowe wyszukiwanie się pojawia. Jak otworzę nową kartę i zacznę coś wyszukiwać to tam działa.
Tak samo reloadowanie stron. Jak kliknę f5 lub odśwież na pasku to cały czas potrafi się ładować i nie odświeżać.
Co mogę zrobić aby tak się nie działo? Niby mały problem ale denerwuje i myślę przez to o zmianie przeglądarki bo na innych nie mam takiego problemu, tylko na Operze GX.
-
deespasitoo last edited by
Cześć.
Wiem że takie wieczne ładowanie kart i brak reakcji na F5 potrafi irytować. Najczęściej to po prostu zwiecha pamięci podręcznej albo funkcji oszczędzania RAM-u w Operze.
Zanim zmienisz przeglądarkę, sprawdź te trzy szybkie rzeczy:- Wyczyść pamięć podręczną (cache): Wciśnij skrót Ctrl + Shift + Delete, ustaw zakres czasu na „Od początku”, zaznacz tylko ciasteczka oraz pamięć podręczną i kliknij wyczyść. Uszkodzone pliki tymczasowe potrafią tak blokować odświeżanie stron.
- Wyłącz uśpienie kart: Wejdź w ustawienia, wpisując w pasek adresu: opera://settings/userInterface. Znajdź tam opcję Wstrzymuj nieaktywne karty, aby oszczędzać pamięć i ją wyłącz. Czasami Opera tak agresywnie usypia kartę, że przy próbie ponownego wyszukiwania po prostu zamarza.
- Sprawdź limity w GX Control: Otwórz boczny panel GX Control i upewnij się, że nie masz tam włączonych suwaków ograniczających pamięć RAM lub procesor (RAM/CPU Limiter). Jeśli limity są ustawione zbyt nisko, przeglądarka nie ma siły przeładować strony.
Daj znać, czy po tym błąd dalej występuje, jeśli tak proszę daj znać.
- Życzę miłego dnia