Sekwencjia rozruchu w programie - jak wyłączyć ?
-
pawelm4 last edited by
Witam. Od wersji 41.x w operze pojawiła się nowa sekwencja rozruchu przez ktora najczęściej włączane karty zostają automatycznie odświeżone co bardzo mi przeszkadza, bo chcę odwiedzić tylko ostatnią aktywną kartę w ostatniej sesji. Mam pytanie jak to wyłączyć lub zablokować ?. wkurza to niesamowicie, bo nie potrzebuję za każdym uruchomieniem odświeżać na przykład karty z facebookiem czy jakieś forum.
-
ryszard last edited by
W ustawieniach jest "Opóźnione ładowanie kart znajdujących się w tle". Mam zaptaszkowane. Trudno mi powiedzieć, jak działa na facebook bo nie zaglądam.
-
pawelm4 last edited by
Mam to zaznaczone, a mimo to około 10 najczęściej odwiedzanych kart (mam ich około 60) jest z automatu odświeżana. Facebook to tylko przykład, bo odświeżane są i różne fora, aukcje allegro które mnie interesują czy sklepy gdzie mam coś wrzucone do wirtualnego koszyka. Dla mnie jest to uciążliwe a powrót do wersji 40.x jest już niemożliwy bo coraz więcej stron przestaje działać lub są z nimi problemy przez stare certyfikaty.
-
ryszard last edited by
Chyba znalazłem
"Changes mode of operation of lazy session loading so that all tabs are gradually loaded in the background. Note: it's in effect only when option "Delay loading of background tabs" (Advanced Settings) is on."na chrome://flags/#extended-lazy-session-loading
Po przestawieniu na "Wyłączone" strony na kartach ładują się dopiero po otwarciu karty.
-
pawelm4 last edited by
To działa !, dziękuje :). Szczerze nie wiedziałem, że w tej wersji opery są ukryte zaawansowane opcje.