M2 - import wiadomości
-
sojeros last edited by
Witam
Mam taki problemMam na dysku wszystkie swoje wiadomości z serwera (ponad 30k) + "oryginały" na serwerze.
Po crash'u M2 chciałbym na nowo odtworzyć swoje konto. Najlepiej poprzez import wiadomości z dysku.
Utworzyłem nowe konto w operze i zaimportowałem z dysku swoje wiadomości. Niestety po zaimportowaniu wiadomości Opera od nowa chce pobierać je z serwera. W jaki sposób zablokować pobieranie tych wszystkich wiadomości? (przecież mam je już zaimportowane!).Opera 12.16
Pozdrawiam
Sojer -
ryszard last edited by
Gdzie masz to konto? Czyli - jaki to serwer?
Jak zapiłeś to konto do Opery? IMAP? POP3? -
ryszard last edited by
Nie wiem co zrobić żeby nie pobrało tych wiadomości, które masz zaimportowane. Nie ma na to żadnego zakliknięcia.
Ja na serwerze wp.pl nie trzymam wiadomości w "odebrane" ale co jakiś czas przenoszę je do folderu "archiwum". Pewnie niebardzo Ci się uśmiecha przenoszenie na serwerze wiadomości z "odebrane" do innego folderu Ale to dałoby oczekiwany przez Ciebie efekt.
Próbowałeś nie importować, tylko podłożyć Operze folder poczty? Tylko jak Ty je masz zarchiwizowane? I czy crash M2 nie uszkodził któregoś z plików poczty.
-
sojeros last edited by
Nawet trochę sie zastanawiam nad tym przeniesieniem wiadomości do innego folderu, ale chyba na WP nie da się zaznaczyć wszystkich wiadomości(?). Poza tym w przypadku gdybym całkowicie stracił wiadomości na dysku to bym musiał na nowo przenosić je do folderu "Odebrane" żeby ściągnąć przez menadżera.
Po crash'u M2 usunąłem cały folder mail (wcześniej zrobiłem kopię) a następnie utworzyłem nowe konto w Operze i zaimportowałem wiadomości. Gdybym podłozył folder z wiadomościami to tak samo by opera chciała ściągać na nowo wiadomości z serwera nadająć im nowe nazwy *.mbs.
Trochę potestowałem wrzucając stary accounts.ini czy folder 'indexer' lecz bez efektów. Ale pewnie gdzieś te ustawienia siedzą, opera musi skądś wiedzieć że juz ma wszystkie wiadomości z serwera ściągnięte.
Chyba przyjdzie mi zostawić na noc kompa żeby sobie pocztę ściągnął. Tylko pewnie znowu dostanę bana z WP za zbyt duży ruch pakietów (juz raz tak miałem).Pozdrawiam
-
ryszard last edited by
Na poczta.wp.pl można ustawić wyświetlanie 100 wiadomości na stronie. Jest możliwość zaznaczenia wszystkich na stronie. Czyli da się zaznaczać po 100.
Gdybyś miał potrzebę ściągać wszystkie wiadomości z folderu 'archiwum' na dysk to dodałbyś konto na wp.pl jako IMAP i wtedy masz możliwość wyboru interesujących cię folderów.Gdy robiłem porządki z instalacją Opery to nawet nie dodawałem na nowo kont pocztowych ale podkładałem zawartość folderu \mail\ (wcześniej kasowałem tylko \lexicon).
Przy czym - u Ciebie po crash'u M2 może być uszkodzony któryś z plików.Wiadomości siedzą w \store\accountX\ROOK\Mi\dz a nazwa pliku to jakby numerek z pierwszej linijki źródła. Ale gdzie siedzi zapis co było ściągnięte? Czy to aby nie plik omailbase.dat albo ten z \pop3\
A może nie ściągaj całej poczty tylko w ustawieniach konta wybierz "Tryb wolnego łącza" - nie będą się ściągały całe ale tylko nagłówki.
Albo - usuń to konto i dodaj je jeszcze raz jako IMAP ustawiając "Dostępne tylko kliknięte wiadomości" i nie importuj wiadomości z lokalnej kopii.
To co masz na dysku będzie kopią na wszelki wypadek. W Operze będziesz miał listę wiadomości, a po kliknięciu ściągnie się treść. -
sojeros last edited by
Tak wiem, czyli 30k wiadomości /100 to wychodzi 300 stron :| ... nie chce mi się
W 'pop3' miałem tylko "uidl_accountX_ver8" i się udało podmieniłem plik z wcześniej skopiowanego katalogu 'mail' i juz nie chce pobierać na nowo wiadomości.
Pewnie dałoby się to zrobić bez importowania wiadomości. Pewnie mogłem jedynie podłożyć folder 'accountX' wraz z plikiem "uidl_accountX_ver8".Dzięki za pomoc
Temat można zamknąć.Pozdrawiam