problemy z czcionką 12.17
-
3dh last edited by
Zamiast liter mam kwadraty i mam tak co raz częściej. Pomaga przejście z trybu prywatnego na normalny. Też tak macie? Można to porządnie naprawić?
-
3dh last edited by
Trybu prywatnego używacie? Bo w normalnym jest ok.
Przykładowe strony? Różne. Polskie, zagraniczne:
http://audiocomp24.pl/produkt/zotac-zbox-nano-mi522-i3-5010u-ddr3l-1600-2-5-sata-wifi-bt-eu-uk/2934
http://blog.thimbleweedpark.com/
Raz jest dobrze, a raz nie. Np. blog ma dzisiaj normalne znaki.
-
A Former User last edited by
Wyłączyłem "Webfonts" w opera:config#Webfonts
Na razie jest dobrze.dzieki,że to podpowiadasz; wlasnie mialem zabrac sie za opisanie problemu: standardowe rosyjskie www pokazuja czcionki prawidlowo, a na Ytube - kwadraty. Wykonalem powyzsze - pomoglo.
I o co chodzi? co oni (i zapewne inni) dlubią, że "wszystkie" strony pokazuja sie ok, a akurat ta,albo tamta - krzakowo?tak btw, zebym nauczyl sie czegos przy okazji :): jak wpadles na to, zeby wejsc w opera:config (a nie w... kodowanie, co i tak nie pomaga, cwiczylem)? po prostu wpadles do config i szukales czegos wokol font/fonts?
ORAZ:
wlasnie zastanawiam sie, jaka bedzie konsekwencja dla pokazywania wszelkich www.... Tzn, że co? że opera sama sobie wyznaczy swoja wlasna, jedną czcionke - wypnie sie na autorow www - i wszystkie www pojdą w "jedną Mańkę"? Kiepskie trochę... -
3dh last edited by
Odpowiedź znalazłem na angielskim forum Opery.
Niestety, wszędzie będzie ta nieciekawa czcionka. Większość stron i tak wygląda podobnie, ale niektóre tracą cały swój urok (przykład). Mało tego, z wyłączonym "Webfonts" krzaczą się niektóre znaki specjalne (np. strzałki używane jako przycisk następny/poprzedni), ale same strony są już czytelne i problem z kwadratami zniknął. Nie jest to najlepsze rozwiązanie, ale lepsze to jak kwadraty
-
A Former User last edited by
Odpowiedź znalazłem na angielskim forum Opery.
wyczytales tam jakies wytlumaczenie efektu kwadratow? np.: cos masowo pojawilo sie w kodach www i 12.17 juz tak ma na stale.... Zero powodow opisanych?
poza tym: czcionki juz nie kwadratami, ale faktycznie, zauwazylem, ze pojawiaja sie jakies drobiazgi "kwadratowe" tu i tam...(do licha: nie przychodza mi listy z info o odpowiedzi na wpis tutaj! to forum dziala,jak...)
-
3dh last edited by admin
Font rendering in 12.17 - o ile pamiętam to chyba tutaj to znalazłem. Gość instalował Opere na nowo, no i jest tam coś jeszcze o opcji "hardware accellaration" (opera:config#UserPrefs|EnableHardwareAcceleration). Pobaw się jak masz ochotę i daj znać jak znajdziesz lepsze rozwiązanie.
-
ryszard last edited by
Opera tak ma, że jak "używacz" https://www.google.com/fonts#QuickUsePlace:quickUse "zapomni" zaptaszkować pod Choose the character sets you want: odpowiednie to się robią różności.
A jak strona używa NIEunikodowego fontu to też jest nieciekawie.
Jedyne - dać takiej stronie arkusz z
* {font-family: 'tu wpisz nazwę zainstalowanej, poprawnej czcionki mniej więcej podobnej do używanej na stronie' !important}