Podpowiedzi przewidywanego wyszukiwania
-
borgolot last edited by
Fajnie. Tylko po co? Jak to w ogóle wyłączyć? Nie chcę, żeby to okno mi się pojawiało.
Nie ma i nie będzie takiej wyszukiwarki, która będzie lepiej ode mnie wiedziała, czego szukam.
Powyczyszczałem historię, powyłączałem co się dało w ustawieniach Opery i Google, ale nadal po wpisaniu w pasek URL, choćby jednej litery wyjeżdża mi lista niechcianych sugestii, do tego jeszcze z opcją na wyszukiwarki.
Proszę, podpowiedzcie mi jak to wywalić.
Jadę na Win10 i Operze 33.0
pozdrawiam -
ksandi1906 last edited by
W ustawieniach jest takie coś jak: Show extra suggestions. Musisz to wyłączyć, chociaż jak ja wyłączam to i tak mi się samo włącza po ponownym uruchomieniu Opery.
-
borgolot last edited by
W zakładce prywatność i bezpieczeństwo są pasujące opcje: ""Używaj usługi przewidującej, pomagającej w uzupełnianiu zapytań i adresów URL wpisywanych w polu adresu"" i ""Włącz automatyczne uzupełnianie formularzy na stronach WWW"".
Oczywiście obie odznaczone (puste). Automatyczne uzupełnianie jest wyłączone i nie drażni. Ale nie rozwiązuje mojego problemu.
W którym miejscu jest opcja, o której wspomniałeś?
w Opera Help znalazłem "Predictive search suggestions appear as you type." Stoi tam jak tego używać, ale nie ma ani słowa jak tego nie używać i w diabły wyłączyć.
Zależy mi na trwałym usunięciu całej tej funkcji (nie tylko np.: samych wyników wyszukiwania z historii). Obawiam się, że trzeba będzie pogrzebać w kodzie. -
borgolot last edited by
Sam sobie muszę odpowiedzieć.
Mój problem pojawia się we wszystkich przeglądarkach opartych na chromium. Wynika więc z silnika przeglądarki.
Pomoc chrome okazała się bardzo przydatna:odp. 1
""Czy mogę wyłączyć autouzupełnianie?Nie możesz wyłączyć autouzupełniania. Zostało ono wbudowane w wyszukiwarkę Google, by przyśpieszać i ułatwiać wyszukiwanie informacji. Zawsze możesz jednak zrezygnować z klikania podpowiedzi.""
odp. 2
""Usuwanie dopasowań z historii przeglądania i zakładekPasek adresu pokazuje również dopasowania z historii przeglądania i zakładek. Nawet jeśli wyłączysz podpowiedzi, dopasowania z historii przeglądania i zakładek nadal będą pojawiać się na pasku wyszukiwania.""
Puki co trzeba się przyzwyczaić, albo znaleźć inną, niezależną przeglądarkę.