Speed Dial - jak zarchiwizować do nowej instalacji systemu
-
sudione last edited by
Witam!:)
Mam pewien problem, przeinstalowałem system wcześniej przenosząc cały katalog c:\Users\XXXX\AppData\Roaming\Opera Software\Opera Next\ w bezpieczne miejsce, ale nie udało mi się z niego wydobyć stron z "Szybkiego wybierania". Jak to zrobić? Z góry bardzo dziękuję za pomoc.:) -
ryszard last edited by
Tutaj nie warto pytać.
Użytkownicy opery nie wiedzą, a Ci któży by wiedzieli używają Opery12. -
sudione last edited by
Cześć Ryszard!:)
Miło Cię po tylu latach słyszeć.:) Dobrze, że mam dobrą pamięć to i 99% stron w "Speed Dial'u" sobie wprowadziłem. Siedzę na tej nowej Operze, bo świat przeglądarek nie oferuje niczego co mogłoby dorównywać starej Operze.:(
Jeżeli można spytać: na czym stara ekipa z byłego forum teraz przesiaduje, czy warto już zacząć testować "Vivaldi'ego", a może spróbować "Otter Browser"?
Z góry dziękuje za odpowiedź.:) -
krzysieks last edited by
Każdą z wymienionych przeglądarek możesz zainstalować w wersji USB i samemu sprawdzić jak działają.
-
ryszard last edited by
No i takie właśnie ścisłe i precyzyjne odpowiedzi jak powyżej można tu przeczytać.
Ciągle używam Opery12 bo:
- tam gdzie najczęściej bywam działa;
- ma "wbudowanego" klienta e-mail.
Tam gdzie nie działa używam Comodo Dragon i zastanawiam się nad przejściem na Comodo Chromodo Private Internet Browser
Vivaldi - sprawdziłem i mnie nie zachwyciła. Głównie ze względu na problemy z rozszerzeniami. Noo niebyło zbyt łatwo je uruchomić. Obiecują "wbudowanego" klienta e-mail ale najnowsza wersja jeszcze go nie ma. Jak się pojawi to spróbuję ponownie.
Otter Browser - jakoś mnie nie pociągnęła. No bo jeżeli "Nie chodzi tu o skopiowanie dawnej Opery, lecz zaproponowanie przeglądarki modułowej, którą każdy będzie mógł dostosować do własnych potrzeb" to PoCo mi ona? Mam Operę ze wspomagającym Comodo Dragon.
-
sudione last edited by
Dzięki po raz kolejny Ryszard!:)
Ja tam dziękuję krzysieks, bo dzięki Niemu zainstalowałem obie przeglądarki w trybie portable i też jakoś mi nie spasowały.:P Większą nadzieję mam w Vivaldi, bo to jednak byli pracownicy Opery Software i mają duże szanse na przeniesie ducha do Chromium. Z drugiej jednak strony Chromium to spore ograniczenia i to czuć.:( Mnie się osobiście cały czas tęskni za moim ulubionym dodatkiem do starej Opery, a mianowicie to usługi "Unite", gdzie mogłem udostępniać z komputera to co chciałem jednym kliknięciem myszki, a nie godzinami wysyłać zdjęcia do chmury.:(
Drugi smutek jest taki, że cały duch starego forum Opery uleciał.:( Opera była wyjątkowa na swój sposób. Uwielbiam wolność, a z tą przeglądarką można było zrobić wszystko. Było minęło. Może ktoś wpadnie na pomysł i będzie próbował się mocować z "Godzillą" dzisiejszych czasów, czyli Google.;) -
krzysieks last edited by
Ryszard odpowiedź była ścisła i precyzyjna. Zawsze używałem tego typu instalacji - czy to przy poprzednich czy obecnej wersji Opery. Wszystko jest w jednym katalogu. Po zainstalowaniu i ustawieniu programu według moich preferencji wykonuje kopię całego katalogu i nie interesuje mnie czy wymieniłem system czy jestem na innym komputerze. Wgrywam katalog na dysk i przeglądarka działa. Nie muszę się zastanawiać gdzie na dysku w jakich katalogach są pliki programu i co z nimi robić przy zmianie systemu. Wszystkie zakładki czy speed dial są ustawione. Oczywiście mowa o systemie Windows. Nie będę się wypowiadał czy działanie danej przeglądarki mi się podoba czy nie. To kwestia indywidualna. Mogę tylko dodać, że używam nowej Opery gdyż jak to określiłeś - tam gdzie najczęściej bywam działa; i to mi w zasadzie wystarcza do przeglądania 28 stron speed diala i kilku umieszczonych w zakładkach.