(12.17) przycisk i zmienne id
-
3dh last edited by
Zrobiłem sobie przycisk na dolnym panelu wyświetlający ulubiony folder z zakładek. W tym przypadku folder o nazwie "Skryptozakladki" (lepiej nie używać polskich liter). Problem w tym, że w czasie dodawania/usuwania zakładek (w różnych folderach), mojemu ulubionemu (i nie tylko) zmienia się ID. Dzieję się tak dopiero po ponownym włączeniu Opery.
Przykład z href:
opera:/button/Show popup menu,"Internal Bookmark Folder",267,,"Goto Public Page.mini"
Takie ID (267 w przykładzie) jest do niczego, dlatego zastanawiam się czy w zamian nie można użyć UNIQUEID, ewentualnie NAME. Parametry zakładek można sprawdzić w pliku bookmarks.adr.
-
3dh last edited by
Wiem już w czym problem. To przez kosz na śmieci w zakładkach. Jeśli coś tam zaleguje, to zmienia się ID reszty zakładek. Wszystko psuje się albo naprawia dopiero po ponownym uruchomieniu Opery. Wystarczy czyścić kosz przed zamknięciem Opery, albo znaleźć alternatywę dla ID. Wolałbym to drugie rozwiązanie, dlatego pytanie jest aktualne:
Można tu użyć UNIQUEID albo NAME zamiast ID?
-
3dh last edited by
Nie chciałem pisać kolejnego komentarza po swoim, ale skoro nikt się nie odezwał, to muszę.
Jedyne sensowne rozwiązanie jakie znalazłem przez ten czas, to ustawić ulubiony folder na samym początku (zakładki > widok > ustawienia użytkownika). U mnie pierwszym ID jest 30. Póki co jest dobrze i moje specjalne skryptozakładki są tam gdzie trzeba