Hasła w nowej operze
-
dmocha last edited by
Po ostatniej aktualizacji opery do wersji 20.0.1387.64, na niektórych stronach zniknęło zapisane (zapamiętane) hasło i login.
Zrobiłem błąd i usunąłem w ustawieniach opery dla tej witryny zapamiętane hasło licząc, że jak wejdę na nowo to wszystko wróci do normy
Niestety, pomimo usunięcia historii, ciasteczek itd. restartu opery nic to nie dało.
Opera nie pyta się o nowe dane tym samym nie mogę zapamiętać loginu i hasła.Wiem, wiem, że istnieją wtyczki programy serwisy itd, ale nie chcę z nich korzystać.
Jakiś pomysł?
-
Deleted User last edited by
Mam to samo. Nie na wszystkich stronach, ale cała masa haseł przestała działać; mało tego, nie zapisują się gdy wpiszesz na tej stronie USER i PASS - vide strona z tym forum - hasło nie działa mimo że jest zapisane.
Coś spieprzyli. -
Żeby było ciekawiej, w wersji developerskiej 21 działa poprawnie. W 19 też działało. W 20 spaprali robotę.
-
zmonika last edited by
U mnie to samo, w 20 na niektórych stronach nie działają hasła ... Podobnie jak 'dmocha' próbowałam usunąć z zapamiętanych haseł, licząc na możliwość ponownego zapamiętania, niestety klapa.
Na szczęście przed instalacją 19-stki coś mnie tknęło, żeby nie wywalać 12-stki. Więc mam możliwość ponownej instalacji 19 z hasłami zaciągniętymi z 12.
Czekam na naprawę, a puki co 20-stkę wywalam i wracam do 19-stki. Tylko denerwuje mnie ciągły monit o aktualizację. -
No, poprawili to. Jest aktualizacja do wersji 20.0.1387.77 i hasełka śmigają wszędzie i działa proponowanie zapisywanie haseł. Uff...
-
kros last edited by
Niestety w tej wersji funkcja nadal jest do bani. Po otwarciu strony (np. poczta.home.pl), pola są wypełnione loginem i hasłem użytkownika, który ostatnio logował się. Wcześniej trzeba było kliknąć w pole login i wybrać zapisany login aby podstawiło się hasło, a teraz każdy kto otworzy stronę nie musi się trudzić, żeby przejść dalej. Na stronach, które przed aktualizacją logowanie działało poprawnie, działa jak poprzednio. Uważam, że najlepsze było logowanie w wersji 12 Opery i wcześniejszych za pomocą CTRL+Enter. Ktoś nie znający Opery nie mógł zalogować się, a już na pewno nie przypadkowo.
-
Po otwarciu strony (np. poczta.home.pl), pola są wypełnione loginem i hasłem użytkownika, który ostatnio logował się. Wcześniej trzeba było kliknąć w pole login i wybrać zapisany login aby podstawiło się hasło, a teraz każdy kto otworzy stronę nie musi się trudzić, żeby przejść dalej.
To się zgadza. Niemniej jednak pewnie to później poprawią. Ważne że hasła znów działają, a nie że w pierwszym wydaniu v20 połowa haseł przestała działać mimo że były zapisane. Nie wymagajmy, żeby nowa Opera od razu miała wszystko "od ręki". v15 była okrojona w stosunku do teraźniejszej v20. Więc idzie to w dobrym kierunku.
Więcej optymizmu -
coshoo last edited by
Optymizmu? Minęło ponad pół roku od wersji 15 i sensownych zmian jak na lekarstwo.
-
kros last edited by
Temat dotyczy funkcji obsługi haseł, więc czekajmy na kolejne poprawki i testujmy je. Na razie wygląda to tak, jakby operę pisała grupa programistów, którzy przez ostatnich 20 lat byli zahibernowani lub dopiero zaczynają przygodę z programowaniem. Odkrywają to, co inni odkryli już dawno, a z Operą 12 i wcześniejszymi nigdy nie mieli do czynienia. Trochę szkoda tego, co zostało osiągnięte przez te wszystkie lata.
-
A Former User last edited by
Jakieś żarty - 2016 rok,
Wersja: 35.0.2066.68 - Sprawdzanie dostępności aktualizacji…
Kanał aktualizacji: Stable
właśnie zaktualizowałem i dalej nie zapamiętuje haseł.Kpina... Rozumiem, że darmowa ale jakieś korzyści czerpią...
Czas zmienić przeglądarkę.
-
ryszard last edited by
Czas zmienić przeglądarkę.
Albo czas sprawdzić czy strony, na których hasła się "nie zapisują" pozwalają na to.