Opera'da İng. arama yapıp sadece İng. sonuçlarla karşılaşmak istememe rağmen Tr. sonuçlarla da karşılaşıyorum. Ne yapmalı?
-
A Former User last edited by
@mmesut Bunun Opera ile bir alakası yoktur, sizin yazdığınız yazının aynısını bende yazdığım zaman aynı sonucu alıyorum. Bunun sebebi karşınıza çıkan sitelerin içerisinde böyle bir yazı geçmesidir.
-
egoistbiri last edited by
Arama motorları eğer özel bir seçim yoksa varsayılan olarak tarayıcı dili ve ip adresi gibi parametreleri kullanabilir. Bu durumda hangi arama motoru kullanılıyorsa ayarlarından varsayılan dil seçimi yapılabilir, örneğin Google için https://www.google.com.tr/preferences#languages adresinden arama sonuçlarını belirli birde gösterecek şekilde ayarlamak mümkün.
-
@egoistbiri Dediğin ne kadar doğru olursa olsun, şu an bu konunun dil seçimi ile bir alakası yoktur. Aranmak istenen konu hakkında istenilen dil için bir web sitesi olmadığı için, Google da en benzer sonuçları karşıya çıkartıyor.
-
egoistbiri last edited by
@aygunbaransel Yukarıda en temel iki parametreyi ve arama motoru üzerinden küçük bir detayı gösterdim. Bunun dışında dediğin şey arkaplanda bizim anlık olarak yönetemediğimiz bir başka algoritmadan kaynaklı, örneğin Kanada'da hem İngilizce hem de Fransızca kullanılıyor, algoritma bu ülke için varsayılan olarak biri yoksa diğer sonuçları gösterebilir. Burada yapay sinir ağlarıyla işaretlenmiş içeriklerin de etkisi büyük, bu sayede benzer sonuçlar gösterilebilir.
Konuyu açan kişi İngilizce sonuçları görmek isterken Türkçe sonuçlarda görebiliyor. Baştaki önermeme göre arkaplandaki algoritmanın varsayılan sonuçları göstermesi yerine bizim kişiselleştirmemize bakacak demek.
Deneyimlerime dayanarak, bu ayarları kendim için kişiselleştirdiğimde yıllardır alakasız dillerden sonuç görmüyorum artık.
-
Google bir arama kelimesi girildiğinde sadece o kelimenin hangi dil olduğuna bakmaz, ayrıca kullandığınız tarayıcının hangi dil olduğuna, tarayıcının belleğindeki konum bilgisine, yüklü olan işletim sisteminizin hangi dil olduğuna, varsa konum bilginize gibi uzar gider, yani bir ton varyasyon sonucunda size uygun olan dile göre arama sonucu verir.
Bunu aşmak için;@egoistbiri nin dediği gibi https://www.google.com.tr/preferences#languages linkinden görmek istediğiniz dili ayarlayabilirsiniz. Ama bu geçici çözümdür. Çünkü tarayıcı geçmişi silindiğinde tekrar varsayılana döner.
Diğer bir çözüm tarayıcının profil klasörü içindeki local state dosyasını açıp oradaki country_from_server ve locale bilgilerini istediğiniz ülkeye ayarlamaktır. Fakat örneğin Operayı türkçe kullanıyorsunuzdur, bu ayarlar Operanın dilinide değiştirecektir.
En kolay ve pratik diğer bir çözüm, dilden bağımsız aracı bir arama motoru kullanmaktır. www.betterfind.me gibi mesela.
-
@egoistbiri Dediğini yapmama rağmen hâlâ Tr. sonuçlarını almaya devam ederim.
-
A Former User last edited by A Former User
@mmesut arama motoruna Tr yazarsan tabiki türkçe sonuçlar en üstte çıkar. Yani farzet İngiltere'de ki birisi arama motoruna senin gibi sadece Tr yazarsa o da ilk olarak Türkçe sayfaları üstte görür. Anlatabildim mi?
Türkçe görmek istemiyorsan arama yerine türkçe yazmaman lazım!!
-
@mmesut dikkat ettiysen o son gönderdiğin resimde google.com.tr ingilizceye dönmüş zaten, ingilizce bulduğu sonuçları göstermiş.
Sen türkçe bir kelime aratırsan en üstte tabiki türkçe olan siteleri görürsün.