Opera Portable profil uzytkownika
-
A Former User last edited by
Witajcie,
Mam problem takiej oto natury: Przez długi czas uzywałem Opery na laptopie, niestety nadszedł czas na format wiec ją zgrałem na pendrive. Była to wersja bezinstalacyjna.Teraz ponownie po zgraniu jej na kompa przegladarka nie widzi profilu użytkownika. Tak jakbym czystą wersje odpalił. Jest jakiś sposób na przywrócenie profilu, rozszerzeń itp?
-
ryszard last edited by
Sprawdź przez Pomoc > Opera - Informacje gdzie Twoja nowa Opera ma pliki użytkownika. Czyli odczytaj co masz pod Ścieżki dostępu i porównaj z kopią na pendrive.
-
I co miałoby mi to dać? Bo nie bardzo rozumiem. Zamiana folderów nic nie dała;/ a przy synchro za wiele sie nie dzieje
-
ryszard last edited by
Sprawdzenie, czy Twoja Opera widzi te foldery, o które chodzi.
@aazmath said in Opera Portable profil uzytkownika:
Zamiana folderów nic nie dała;/
Czyli co? Wgrywasz nowej Operze folder profilu z pendrive a po uruchomieniu Opera kasuje wgrane i robi nowe?
-
@ryszard wychodzi na to że wskakują zakładki i to tyle... a gdzie rozszerzenia itp ?
-
ryszard last edited by
No nie wiem Gdzieś Ci wcięło.
Wiem, że:- Opera zainstalowana normalnie na komputerze z win10 z dwoma kontami: ADMIN i USER
- loguję się na konto ADMIN, znajduję c:\Users\ADMIN\AppData\Roaming\Opera Software\Opera Stable i wywalam cały "Opera Stable"
- znajduję c:\Users\USER\AppData\Roaming\Opera Software\Opera Stable kopiuję cały "Opera Stable" do c:\Users\ADMIN\AppData\Roaming\Opera Software
- Odpalam Operę, mam w niej wszystkie roszerzenia, ustawienia, zakładki i odpowiednie źródła w "Moje źródła". Jedyne czego nie było to nie zalogowało mnie do synchronizacji.
Gdy próbowałem kopiować same "Extension Rules", "Extension State" i "Extensions" to Opera nie widziała rozszerzeń. Czyli tylko te foldery to za mało.
Może jednak czegoś nie skopiowałeś?
Próbowałeś odpalić tą zgraną na pendrive Operę z pendrive? -
A Former User last edited by A Former User
@ryszard U mnie w ogole struktura plików wyglada troche inaczej. Zaczynam myśleć ze przed formatem nie skopiowałem wszystkiego jednak. Nie mam na swojej windzie profilu "user" ino mój.
Zaraz spróbuje zainstalować jeszcze raz opere ale portable i zobaczyć czy opróćz tego jednego folderu tworzy jakieś inne w roaming czy coś.Update: To co ja mam na pendrive to w wersji zainstalowanej (win10) jest w C;/users/twojanazwauzytkownika/appdata/local/programs/
Natomiast wersja portable nie tworzy nic wiecej, niż to co idzie w wybraną lokalizacje przy instalacji.
Teraz pytanie jak uruchomić ten profil który jest na pendrive zeby widział coś wiecej niż tylko zakładki ?
-
ryszard last edited by ryszard
Nie mam na swojej windzie profilu "user" ino mój.
Skąś mi się przyplątało administrator administruje, użytkownik używa i mam dwa profile. Ale chodziło o próbę przeniesienia profilu Opery między użytkownikami windows.
Natomiast wersja portable nie tworzy nic wiecej, niż to co idzie w wybraną lokalizacje przy instalacji.
To znaczy, że instalujesz "dla bieżącego użytkownika" - obrazki z 1 w nazwie.
Samodzielna instalacja (USB) ma jeszcze katalog profile.
Na obrazku 3.png jest "O Operze" dla normalnej instalacji (dla wszystkich użytkowników).Czyli nie zapisałeś profilu, bo miałeś go w innym folderze.
dodane Po skopiowaniu całego Opera z pendrive na dysk komputera mam wszystko, łącznie z rozszerzeniami.
-
@ryszard No własnie ja mam folder "profile" z tej instalacji portable ze starego windowsa. Cały folder który wyglada tak: image url)
-
ryszard last edited by
Mi się wydaje, że jeżeli uruchomisz plik launcher z 26 listopada to powinna się uruchomić Opera z Twoimi rozszerzeniami.