Opera 40 - dziwne anomalnie
-
vento00 last edited by
Po ostatniej aktualizacji Opery do wersji 40.0.2308.62 przeglądarka zaczyna mi wariować.
Po pierwsze przeglądarka zwolniła. Przy przeglądaniu allegro muszę czekać kilka sekund aż wczyta miniaturki zdjęć. A czasem wcale się nie pojawią. Na youtube podobnie z miniaturami filmów.
Po drugie strony są wczytywane bez grafik, widać sam tekst, przykład panelu na allegro: http://imgur.com/a/OCBiu
Po trzecie wiele stron nie działa, wyskakuje taki monit: http://imgur.com/a/fbKxz Zdarza się to na stronach mniej popularnych. Czasem wystarczy odświeżyć i działa, a czasem dopiero po 20 odświeżeniach załapie.Wiem, że wersja 40 przyniosła VPN ale jest on wyłączony u mnie. Wiem też, że opera dostała funkcję oszczędzania baterii. Ale ja pracuję na komputerze stacjonarnym. Dodatkowe wyłączyłem tą funkcję i dalej to samo. Wcześniej nigdy takich problemów nie miałem. Proszę o pomoc. system windows 7 64bit.
-
vento00 last edited by
Jak to zrobić? Nie wiem o co chodzi nawet, jeżeli chodzi o jakieś synchronizację, to nie korzystam z tego, wyłączone jest. Problem dalej występuję, wczoraj przez to przegapiłem ważną licytację na allegro, bo minute przed końcem wyskoczyło mi, że witryna jest nieosiągalna. Nie zdarzyłem zalogować się na IE, ale tam allegro działało, na operze zaskoczyło po kilku odświeżeniach.
-
ryszard last edited by
Synchronizację to jednak warto mieć włączoną. Można odptaszkować synchronizację haseł jak nie masz zaufania do firmy.
Reset profilu:
Menu --> Opera - informacje i sprawdzasz lokalizację "Ścieżek dostępu" a potem kasujesz (albo zmieniasz nazwę) katalogu profilu, a katalog pamięci podręcznej po prostu usuwasz. Oczywiście przy wyłączonej Operze.
Albo odinstalowujesz Operę z zaznaczeniem "usuń dane użytkownika" (czy jakoś podobnie) i potem instalujesz ponownie. Przy czym warto wcześniej sprawdzić gdzie jest katalog profilu a po odinstalowaniu zobaczyć czy faktycznie został usunięty.Jak przy tym wszystkim zachować swoje zakładki? Włączyć synchronizację
-
vento00 last edited by
Przeinstalowałem z usunięciem danych użytkownika, ale dalej to samo.
Synchronizacja wyłączona bo używam tylko tego komputera. A zakładki sobie na nowo ustawiłem.Podsumowując: opera wyraźnie zwolniła, są problemy głownie z wczytywaniem obrazków/grafik (wczytuje długo lub wcale). Co jakiś czas strony nie odpowiadają. Zauważyłem jeszcze problem z filmami, np. na youtube. Przy próbie przewinięcia ścina. Przy długim oglądaniu na full ekranie potrafi ściąć tak jakby samo przewinęło film o parę sekund do przodu.
-
ryszard last edited by
Czyli ściana. To, że u mnie na win10(32bit) Opera 40.0.2308.62 działa OK Cię nie pocieszy.
Synchronizacja wyłączona bo używam tylko tego komputera
Nigdy nie miałeś potrzeby dostać się do swoich zakładek z innego komputera? Np. u znajomego?