co tak malo klopotow?
-
nova-personigo last edited by
tak patrze,patrze na to forum i ... co tak malo klopotow? porownania nie ma ze starym polskim forum...
Ze nie wspomne o tym,ze np Medium gdzies wciełoMedium nie używa chropery więc jest tu niepotrzebna. I tak się czuje. Zwłaszcza po ataku na Nią chroperowego fanbojstwa o gimnazjalnych proweniencjach.
Mało kłopotów z jednego powodu: wg Gemiusa w 2009 r. Opera miała 9,91%, teraz Chropera ma 3,12% udziału w rynku przeglądarek.
Czyli Chroma udającego Operę używa ponad trzy razy mniej użytkowników. Stracili 70% użytkowników.
Część starej gwardii używa nadal Opery, część znalazła zastępcze przeglądarki - różnego rodzaju Maxthony i Firefoxy. A niewielki odsetek przesiadł się na chroperę. I tyle -
A Former User last edited by
część znalazła zastępcze przeglądarki - różnego rodzaju Maxthony i Firefoxy.
ano wlasnie; pewnie pojade na 12.17 do oporu...
(btw: kurcze, szkoda tego starego forum i towarzycha -
macieja58 last edited by
Na jednej znanej polskiej stronie o oprogramowaniu widziałem dziś artykuł, w którym jest pokazane jak Opera 24 jest identyfikowana przez firmy badające jako chrome, więc jej prawdziwy udział w rynku może być ukazany niezgodny z rzeczywistością. Tak samo wygląda sprawa z Maxthonem, też jest błędnie rozpoznawany. Więc statystyki wykonane z takich danych nie są raczej precyzyjne.
-
(btw: kurcze, szkoda tego starego forum i towarzycha
Oj szkoda, szkoda, ale to se ne vrati
-
macieja58 last edited by
I bardzo dobrze, że nie wróci, co ma wrócić? forum z użytkownikami, którzy ciągle mieli jakieś problemy z przeglądarką i drudzy którzy próbowali pomóc?. Świat się zmienia, trzeba przystosowywać się do zmieniających warunków. Pewnie lepiej zostać było przy Presto? tak? teraz ludzie używają urządzeń mobilnych, siedzę na kompie a zaraz będę przy tablecie czy smartfonie, wszystko ma działać płynnie i bezproblemowo, strony mają się szybko i poprawnie wyświetlać a między aplikacjami ma być synchronizacja, nie mam dłubać ch*j wie ile i po co w ustawieniach. Chrome odniósł sukces na rynku (i zrobił to szybko) głównie dlatego, że był prosty w obsłudze i działał poprawnie, ludziom się to spodobało, prosty i sprawny interfejs, a nie to że mogę sobie pasek zakładek dać po lewej, prawej czy na dole. Jak ktoś szuka dodatkowych zaawansowanych funkcji to niech sobie instaluje rozszerzenia. I bardzo dobrze że Opera ma swoje plany i swoje założenia do których dąży i najbardziej podoba mi się to, że nie słucha niereformowalnych użytkowników-hejterów starej wersji. W nowej wersji owi hejterzy widzą braki czy wady, ale jeśli chodzi o starą, to w stosunku do niej mają chyba klapki na oczach.
-
I kto tu hejtuje?
Oj, przepraszam, fanbojuje
Nie używam Chropery, ponieważ oczekuję od przeglądarki czegoś więcej, niż twitowanie i wrzucanie komentarzy na fejsbuka.
Wyobraź sobie, że nie mam na fejsbuku konta. Tak, są takie osoby. Nie wszyscy muszą podążać owczym pędem - uszanuj to.
Dla osób mających sentyment do Opery powstaje Otter Browser - nasz stary forumowy kolega emdek wraz z kilkoma osobami tworzy coś, co będzie równie konfigurowalne jak O, a będzie pozbawione jej wad, które większość użytkowników starej Opery zna aż za dobrze -
Deleted User last edited by
No dobra, ja mam problem i pomóżcie
Opera 12.17 z modułem poczty a w nim GMail oraz RSS - od lat tak samo (sprawdzanie poczty automatycznie co 5 minut)
I jest jakiś problem z certyfikatami
Dziś wieczór non stop wyskakuje komunikat "łańcuch certyfikatów tego serwera jest niekompletny"
W zakładce - bezpieczeństwo - opcję "zapamiętaj mój wybór" klikam ale ten komunikat co kilka kilkanaście minut wraca i tak bez końca
Parę(nascie) dni temu było tak samo ale jakoś się uspokoiło -
lemari last edited by
Nie używam Chropery, ponieważ oczekuję od przeglądarki czegoś więcej, niż twitowanie i wrzucanie komentarzy na fejsbuka.
Jak zrozumiałem, godzisz się na ograniczenia w dostępie do treści zamieszczanych w internecie. Bo takie problemy stwarza "stara" Opera.
@pgmost
Lepiej już... nie będzie
:wait: -
ryszard last edited by
Jak zrozumiałem, godzisz się na ograniczenia w dostępie do treści zamieszczanych w internecie. Bo takie problemy stwarza "stara" Opera.
Jakiś przykład?
Dziś wieczór non stop wyskakuje komunikat "łańcuch certyfikatów tego serwera jest niekompletny"
17IX14 nie miałem akurat włączonej Opery ale może to był jakiś problem gmaila? Przed chwilą raz zobaczyłem komunikat o "temporary una...."
Próbowałeś wyczyścić historię przeglądania a szczególnie ciasteczka? -
Nie próbowałem, ale dzień później tj 18 września komunikat wyskoczył zaledwie 4-5 razy a wczoraj i dziś jest spokój
-
lemari last edited by
Jakiś przykład?
Nie wymienię fejsbuka bo tam przecież nikt nie zagląda
Zamula na wielu stronach: gazeta.pl, natemat.pl, plus.pl..., a i jeszcze twitter.
-
macieja58 last edited by
U mnie na YouTube było tak że po wejściu w link do filmu, dłużej trzeba było czekać aż zacznie się sam odtwarzać w porównaniu do nowej Opery, FF czy chrome. Na dysku online cx.com moja przeglądarka była niekompatybilna i nie mogłem korzystać np. z przeciągnij i upuść. Na poczcie na Interii często nie był wyświetlany górny panel po zalogowaniu. Ładowanie się obrazków na stronach typu demotywatory i jednoczesne przewijanie w dół było strasznie zrywane i zamulane (robiłem później te same czynności na innych przeglądarkach więc miałem porównanie). Facebook jak działał to klasyka, nie było dla Opery 12 oczywiście możliwości wideorozmowy na tym portalu. Pamiętam jak na hotmailu po zmianie interfejsu, tylko na tej przeglądarce stary interfejs był wczytywany. I moja ulubiona uciążliwość: słucham muzyki np: z youtube, daje czerwony przycisk wyłączający przeglądarkę, ona znika z ekranu a muzyka dalej sobie gra w dobre i przestaje dopiero po kilkunastu sekundach, opera oczywiście w procesach dalej "siedziała". I jeszcze parę rodzynków było, ale to nie ma po co już litanii tworzyć
-
siedzę na kompie a zaraz będę przy tablecie czy smartfonie,
tylko nie zapomnij o czekającym traktorze.
-
Chrome odniósł sukces na rynku (i zrobił to szybko) głównie dlatego, że był prosty w obsłudze i działał poprawnie, ludziom się to spodobało,
to,że "milion much sie nie myli", nie znaczy,ze maja racje; wszelkim wiekszosciom nalezy bacznie sie przygladac, czy aby nie są stadem potakujacych minimalistow ciągnących do dołu. Najczesciej sa.W zwiazku z tym argument z "wiekszosci" jest raczej pesymistyczny i malo tworczy.Bowiem, obiektywnie rzecz ujmujac, zastopowanie opery na 12.17 i wykoszenie kilku jej funkcjonalnosci w nowej propozycji jest pozbawione sensu; nigdy - w dluzszej perspektywie czasowej - cos mniej ergonomicznego nie stalo sie lepsze od poprzednika, co nie znaczy, ze nie zostalo w koncu wcisniete ludziom gardlem. I tak jest w tym przypadku. Ale masowe protesty, masowe negatywne opinie - to fakt niezbity i daje do myslenia nad jakoscia nowosci.
-
Wygląda to tak:
http://i.imgur.com/A5u9goK.png
cos z GMailem, Avastem, wiem że to stary XP i Opera 12.17
Już drugi dzień skaczą te komunikaty z różna częstotliwością - od co kilka minut po co kilkanaście minut -
ryszard last edited by
Załączone obrazek jest zły. Nie widać na nim jaką datę i godzinę wskazuje zegar Twojego komputera.
-
Data w systemie aktualna, Avast też ale przez przypadek znalazłem w Avaście opcję - reset ustawień i póki co jest spokój. Choć nie wydaje mi się abym w Avast cokolwiek zmieniał (poza wyłączeniem komunikatów głosowych)
-
Mam identyczny układ, jak Ty.
XP, Avast i O 12.17.
Podobne komunikaty wyskakiwały mi tylko raz - gdy miałem spieprzoną datę w systemie.