Opera browser does not play twitter videos and gifs again

  • Why Opera browser for Linux, version 43.0.2442.806, again stopped playing the videos and gifs of Twitter?

  • The problem with "libffmpeg.so" again, i think. But I haven't found a solution :(.

  • The https://html5test.com/ web site shows no H.264 support...

  • Same problem here.
    Linux Mint 18.1 Cinnamon 64 bit
    Opera 43.

    Worked fine on Opera 42.
    Does anyone know how/where to download Opera 42?
    Thanks.

  • Thanks for the info zbi1981,
    That website shows Opera 37 supporting H.264 and Opera 42 worked fine as well.
    Do you know how to downgrade to an earlier version, if it's possible?

  • Why do you think it's caused by H264? On my Opera 43, the Flash plugin simply doesn't work - I suspect this is the main cause of the problems.

  • Hi denisftw,
    Twitter supports the MP4 video format with H264 format with AAC audio.
    Twitter vtdeos do NOT play.

    Youtube supports
    • MP4 (a multimedia container format standard specified as a part of MPEG-4)
    • FLV (Flash Video, a kind of video format )
    • AVI (Audio Video Interleaved,a kind of video format)
    • MOV (the QuickTime multimedia file format)
    • 3GP (a multimedia container format defined by the Third Generation Partnership Project for 3G UMTS multimedia services.)
    • MKV (an free container format that holds an unlimited number of video, audio, picture, or subtitle tracks in one file)
    • MPEG (the Moving Picture Experts Group, a kind of video format)
    • WMV (Windows Media Video)
    • SWF (Shockwave Flash)

    I have NO problems with Youtube.

    As I said, all was good on Opera 42, I would love to downgrade to it, but cannot find a download for it.

  • You can download old version Opera here:
    https://get.geo.opera.com/pub/opera/desktop/

  • tyrion-ua, Thank ya, thank ya, thank ya. I have searched hi and low. Fngers crossed, I hope it works.
    Will report when done.

  • In Opera 42.0.2393.94 i have the same problem, but this instruction solved the problem:

    • Install the chromium-codecs-ffmpeg-extra library.
    • Copy the libffmpeg.so file from the library (/usr/lib/chromium-browser)
    • Replace the libffmpeg.so file in the browser folder (/usr/lib/x86_64-linux-gnu/opera) with this file.
    • Restart the browser.

    But in the new version (43.0.2442.806) it no longer works.

    In this topic (http://forum.ubuntu.ru/index.php?topic=266804.0) written (forum in russian language): version of the file libffmpeg.so must be the same version of the engine chromium used browser Opera. In Opera 42.0.2393.94 chromium engine, I guess, 56.0.2924.76. But i can't find the chromium-codecs-ffmpeg the same version.

    At page https://www.youtube.com/html5 seen that the problem is the H.264 codec:
    http://storage7.static.itmages.ru/i/17/0208/s_1486553497_5785962_b68284fe78.png

  • Ok, here is my solution:

    Sorry, but i'm not tested "i386" version, but "amd64" works great.

  • Hi, rudiau1! Yeah, you're right. It was the problem with ffmpeg-codecs.

    It's easy to fix it by reverting back to Opera 42 and ffmpeg 53. I basically downloaded Opera from Tyrion and then used my older guide from here:

    https://forums.opera.com/topic/18564/incompatibility-with-the-latest-chromium-codecs-ffmpeg-extra-in-ubuntu

    Everything works.

  • Hi! Here is solution for Opera 43. (Kubuntu 16.04 x64)

    1. We need to update Chromium browser to 56.0.2924.76 version (Opera 43 use this version of Chrome engine)
    2. Add repository - sudo add-apt-repository ppa:canonical-chromium-builds/stage
    3. Update system - sudo apt update
    4. Chromium must updated to 56 version
    5. As recently as advised tyrion-ua:

    Copy the libffmpeg.so file from the library (/usr/lib/chromium-browser)
    Replace the libffmpeg.so file in the browser folder (/usr/lib/x86_64-linux-gnu/opera) with this file.
    Restart the browser.

    Now Opera plays videos from Twitter, Instagram, etc.

  • The only solution is to wait for a new update in the Opera for Linux browser, which corrects this problem making it unwise to uninstall the updated version from the previous one.

    What is not understood is that being an excellent browser, probably the best of the day, this error in playing videos on Facebook, Twitter, and Tumblr, often comes up giving the idea that even a seeming mistake.

  • Thanks in-tensive! Works correct at 43 version.

  • tyrion-ua,

    It was your idea. I just modified it.

  • Hi! Here is solution for Opera 43. (Kubuntu 16.04 x64)

    1. We need to update Chromium browser to 56.0.2924.76 version (Opera 43 use this version of Chrome engine)
    2. Add repository - sudo add-apt-repository ppa:canonical-chromium-builds/stage
    3. Update system - sudo apt update
    4. Chromium must updated to 56 version
    5. As recently as advised tyrion-ua:
      Copy the libffmpeg.so file from the library (/usr/lib/chromium-browser)
      Replace the libffmpeg.so file in the browser folder (/usr/lib/x86_64-linux-gnu/opera) with this file.
      Restart the browser.
      Now Opera plays videos from Twitter, Instagram, etc.

    Right ON !!
    Thanks

  • Honestly, sometimes I could just kick myself.

    Was trying to download from the above suggested sites and having problems downloading and installing deb packages.

    Anyhoo, for some reason I decided to clean out the Downloads folder and lo and behold there was the

    'opera-stable_42.0.2393.517_amd64.deb' package from when I originally installed Opera.

    So after uninstalling Opera 43 and reinstalling 'opera-stable_42.0.2393.517_amd64.deb' everything works, nothing else required.

    I like to apologize to jgffopera for taking over his post but hopefully it has helped him. I will be book marking this post for future reference that's for sure.

    Thank you all.

  • PS
    Now I just need a 'reload' in the Tab Label right click context menu and I will have the perfect browser. :)

  • I resolved the problem by installing the Vivaldi browser.

Log in to reply
 

Looks like your connection to Opera forums was lost, please wait while we try to reconnect.