Opera otwiera się z kilkudziesięcioma oknami
-
elverek last edited by
Witam
Po kilkunastu latach używania Opery chyba z niej zrezygnuje. A to z powodu funkcji otwierania Opery z zakładkami które były uruchomione przed zamknięciem (ostatnia sesja). Od kilku tygodni przy uruchamianiu otwiera się ogromna ilość okienek z przypadkowymi stronami które były przeglądane i zamknięte przed zamknięciem opery.
Co zrobić aby opera otwierała się tylko ze stronami które były otwarte przy zamykaniu Opery? -
nairrr last edited by
Mam ten sam problem, robiłem reinstalkę opery i nic to nie pomogło. Czyściłem nawet rejestr z wpisów opery przez program jv16 i dalej to samo - Opera włącza niechciane strony po ponownym uruchomieniu. Czy może ktoś doradzić co można jeszcze zrobić?
-
nairrr last edited by
Skanowałem system po przez:
Malwarebytes Anti-Malware
AdwCleaner
i skaner ComodoDodatkowo czyściłem rejestr i system przez jv16 i ccleaner nic to nie pomogło.
Znalazłem dodatek do opery aby nie zapisywała historii przeglądanych stron, ale i tak mimo braku historii otwiera mi wszystkie niechciane karty po ponownym uruchomieniu.
-
witoldz last edited by
Witaj nairrr. Próbowałeś ustawić w przeglądarce rodzaj jej startu?
Kliknij w lewym górnym rogu w "Opera", wybierz "Ustawienia", potem "Przeglądarka" i w sekcji drugiej "Po uruchomieniu przeglądarki..." zaznacz na przykład "Otwórz stronę startową" zamiast "Kontynuuj poprzednią sesję"?
Pozdrawiam. -
elverek last edited by
Witam
nie napisałem że:
reinstalowałem opere, usunełem całkowicie i zainstalowałem inną wersje, zainstalowałem kilka wersji beta - i nadal mam ten problem.
Kontynuacja poprzedniej sesji była dlamnie jedną z naleprzych funkcji opery - mam zawsze otwarte kilkanaście stron i trudno wyszukiwać je po ponownym uruchomieniu programu.
Więc jeśli ma ktoś inne pomysły jak to naprawić to proszę pisać. -
witoldz last edited by
Wszelkie ustawienia i zmiany ustawień z dnia, a także różne błędy lub nawet zapisy w rejestrze wykonywane przez programy złośliwe umieszczane są zazwyczaj w tzw punktach przywracania systemu (Windows System Restore) co jakiś czas, (chyba raz na tydzień) w trakcie wyłączania komputera. Często, pomimo, że się coś zmieni, np usunie skażone pliki, to po restarcie problem wraca. Wtedy pomaga, oczywiście po wykonaniu wcześniej prac porządkowych (usuwanie zagrożeń, skażonych plików, złych ustawień itd), wyłączenie monitorowania dysków, a po restarcie komputera przywrócenie tego z powrotem.
Zalecam usunąć historię, ustawienia, zrobić reinstalkę Opery i nie otwierając jej wyłączyć punkty przywracania (monitorowanie) Oczywiście jeśli dysk ma partycje, wówczas trzeba najpierw wyłączyć monitorowania partycji D, E itd, a na końcu C. Po restarcie włączamy wszystkie ponownie i otwieramy Operę.
Może to by pomogło zażegnać problem?