Do more on the web, with a fast and secure browser!

Download Opera browser with:

  • built-in ad blocker
  • battery saver
  • free VPN
Download Opera

[Solved]Functionality issue with v46.0.2597.39

  • kiwikris -- Thanks for response which at least confirms there was nothing wrong with that site. All my sett's correct and I should point out as above, I'm using OS Windows7 Professional 32-bit, so don't have a clue how Win 8.1 behaves.

    I've done further testing on the above site address to narrow how/where Opera changed in order to assist Opera developers with this issue. In addition to my info above, I have again uninstalled Opera and deleted all Opera data, then restarted PC etc.

    This time I downloaded a later version than first mentioned, Opera v45.0.2552.888 (for windows desktop) and again had 100% functionality on that site address. So in my considered opinion, something has gone wrong (maybe) between that version, and v46.

    My system is wholly up to date and I interact with many active sites on a daily basis (using Opera) and have zero probs. From your info, this looks like an issue between Windows 7 Professional and Opera v46? The issue needs to be replicated using Win7 Pro 32-bit.

    I am hopeful that Opera v47 may resolve this issue, as I see it's at Beta stage. For the most part, v46 handles my daily usage, albeit using much resources which you may see in Task Managers. Thanks for your input.

  • Hi Team, I've spent much time trying to resolve this functionality issue, so I repeat the url in this post for convenience of Opera devs: http://livecharts.co.uk/MarketCharts/futsee.php

    I have now confirmed the last Opera version where this url has 100% functionality is v45.0.2552.898.

    The url does not correctly function and interact as it should do with the first version of Opera v46, to date.

    Something has clearly gone wrong with v46, and I would much appreciate if a Team member would kindly forward this post to Opera devs, as the url interaction shows a clear difference between versions. Perhaps it's a bug - I really don't know.

    My OS is Windows 7 Professional 32-bit. My system is up to date, as are all Opera settings. I have no problems visiting other sites I interact with on a daily basis. Thanks Team and hope my efforts assist devs.

  • It seems to be working fine here on Windows 10.

    Does opera://gpu says that you have hardware acceleration enabled? I've noticed that without hardware acceleration the graph on that page works very badly.

  • Hi Leo and apologies for delay getting back. First off, I concur there are no probs with above mentioned url using Windows10 64-bit. The functionality of that site does however have slight functionality differences against Win7 Pro 32-bit as you would expect.

    HWA is enabled.

    Have you seen the issue using windows7 Pro 32-bit? All is 100% functional while the page loads up - eg: you can scroll the page. At the moment the graph appears, that's where the issue is. when on the page at that time, Opera Task Manager shows it's struggling.

    I have continued testing, and as previously mentioned I have to revert to v45.0.2552.898 for 100% functionality of that url.

    Have also tried the url in current versions of beta (from which I write this post), and developer, and confirm the issue remains.

    My conclusions: All up to v45.0.2552.898 Stable the url has 100% functionality. In other words when the interactive graph appears it functions as intended. I have no other issues at other interactive sites.

    From the first version v46, the url does not function correctly when the graph appears. Scrolling down to the contact page however, gives 100% functionality for their contact page.

    I guess if Opera cannot recreate this issue using Win7 Pro 32-bit, might there be an issue with Chromium? Just a thought.

    Reckon I've done all I can at my end. Thanks Leo

  • Have you seen the issue using windows7 Pro 32-bit?

    I don't have it, I'm on Windows 10.

    HWA is enabled.

    And being used according to opera://gpu?

  • Yes same problem for me also with that URL with the opera version V46, but working fine with the V44, so the problem with the opera itself i am using Windows 10 Pro.

    Need to update the opera to next version V47 with fix

  • Hi pkshivaram. Very pleased you've been able to see the issue (I assume your machine is 64-bit).
    May I suggest downloading v45.0.2552.898 to test the url on your system with that version, as this is the last Opera version where it correctly functions, at least for me.
    v46 to date will not work correctly with the interactive graph page - I'm guessing you found that?
    I've also tried using up-to-date versions on beta and developer channels and those doesn't work either (on the url).

    I've tried several other browsers and there's no problem with it.
    Also no problem using Windows 10 Home 64-bit (Anniversary Update).
    Tried different machines with no probs, etc etc.

    I hate having to use IE, so to view the url with Opera, I am stuck using v45.0.2552.898 on my Windows7 Pro 32-bit machine.
    Sett's all in order, and no probs with any other site, interactive or otherwise.

    Hi Leo, I'm now almost certain this issue has developed between the first version v46, as this is when things happened - beta v47 and dev v48 carry the same issue. There is zero issue with the url as I can use Opera v45 without problem - VERY smoothly.
    For info, current versions v46, v47, and v48, all working well on all other sites, but not with the url mentioned.

    If time allows, Is it possible one of your Mod friends can reproduce the issue using Win7 Pro 32-bit please? (I realise you're using Win10). However, as pkshivaram found the same issue with Win10 Pro, it seems the is more widespread, perhaps?
    Thank you, and thanks to developers for maintaining a great browser.

  • Not working with the version V45 also, it is problem with the opera itself but other browsers are working fine like chrome and UC browser

  • Is it possible one of your Mod friends can reproduce the issue using Win7 Pro 32-bit please?

    If one of them or even any other user want to do it...

    BTW, I will ask again: does opera://gpu says that you are using hardware acceleration?

  • Hi Leo, thank you for your interest with my problem. I am of the older generation and have had to learn all this stuff and sometimes confusing terminology, which at times is not easy, so please bear with me as I'm not a computer wizard.

    for info, since I started this thread, I'm now running Opera v46.0.2597.57 Stable [on Windows 7 Pro 32-bit] still with the same result, and have to revert to v45 to have 100% functionality with the above url. ZERO PROBLEM WITH OTHER SITES.

    By opera://gpu, I assume you ask about GFS re HA? In settings, I have "Use hardware acceleration when available" checked. Below is gpu for v46.0.2597.57.

    • Canvas: Software only, hardware acceleration unavailable.
    • Flash: Software only, hardware acceleration unavailable.
    • Flash Stage3: Software only, hardware acceleration unavailable.
    • Flash Stage3 Baseline profile: Software only, hardware acceleration unavailable.
    • Compositing: Software only, hardware acceleration unavailable.
    • Multiple Raster Threads: Disabled.
    • Native GpuMemoryBuffers: Software only, hardware acceleration disabled.
    • Rasterization: Software only, hardware acceleration unavailable.
    • Video Decode: Software only, hardware acceleration unavailable.
    • Video Encode: Software only, hardware acceleration unavailable.
    • WebGL: Hardware accelerated but at reduced performance.
    • Web GL2: Unavailable.

    That's it. So I now refer to gpu when using the previous version, v45.0.2552.898 on same system, and where above url works at 100% and zero flaws.

    GFS is exactly the same except for below.

    • VPx Video Decode: Software only, hardware acceleration unavailable. (This line doesn't exist in v45).
    • WebGL: Unavailable.

    Hope very much this assists. Thank you.

  • Apologies for slight error. Above should read;

    • Flash Stage3D: Software only, hardware acceleration unavailable.
    • Flash Stage3D: Baseline profile: Software only, hardware acceleration unavailable.
  • Sorry people but seen another error - my fault entirely. Above post should read:

    • VPx Video Decode: Software only, hardware acceleration unavailable. (This line doesn't exist in v46).
    • WebGL: Unavailable.

    I will try to be more careful when posting. Thank you.

  • Below is gpu for v46.0.2597.57.

    For me reason hardware acceleration is not being used and it's most probably the cause of the issue your are facing on that page.

    Do you have your graphic card driver up to date?

  • Hi Leo, that may make some sense I guess, and something to which I'm not familiar, though I make sure I get every system update which is delivered. However, please forgive me asking a stupid question so I can more easily understand - If I have zero issues using other interactive sites (and I have to use many), zero issues with all other videos and/or charts, and zero functionality issues using Opera v45.0.2552.898 with above url, then in your considered opinion, why could it be just one single site visited that I have issues with using Opera v46?

    Am I wrong to believe that after trying several other browsers on the same system without any adjustments in order to narrow down the problem, and have zero problems, that if the graphic card drivers were not up to date, I would have similar issues elsewhere, but this is not the case in this one specific instance! Btw, it matters not whether VPN and adblocker are on or off, the same result on that one site remains when viewing the interactive chart.

    I much prefer using Opera desktop [set as default] as I have done for years, and rarely encounter problems, especially one such as this. I can also access the url on my old mobile using old OperaMini, and the chart functions as it should do - without problems.

    If I eventually find a "fix" for this issue, I'll post it, though I do wonder if it may have something to do with chromium. Thank you.

  • why could it be just one single site visited that I have issues with using Opera v46?

    It may be due to a bug in 46 or something may have changed in 46 so that the site is not working correctly.

    Am I wrong to believe that after trying several other browsers on the same system without any adjustments in order to narrow down the problem, and have zero problems, that if the graphic card drivers were not up to date, I would have similar issues

    Among those other browsers there were Chrome or any other based on Chromium included?

  • It may be due to a bug in 46 or something may have changed in 46 so that the site is not working correctly.

    Hi Leo, and a 'bug' with v46 development is what I'm tempted to suggest - perhaps. I've been thinking this since attempting to resolve this single issue. The last v45 Stable as above behaves as it should with that url, with zero problem (checked again today on Win7 Pro 32-bit). The issue started from the first v46 Stable, to date. Also same behaviour with chart on above url with beta v47 and Dev v48. In my humble opinion, something may have gone wrong during v46 development - but I'm no expert.

    In your considered opinion, is it worth me raising a bug report or is it likely developers may have already seen this thread?

    Among those other browsers there were Chrome or any other based on Chromium included?

    Have tried IE; Chrome; Vivaldi; and a couple other Opera versions, ALL with zero problem. I'm a dedicated Opera fan and hope this info assists Opera. Thank you.

  • In your considered opinion, is it worth me raising a bug report or is it likely developers may have already seen this thread?

    I think it would be better to report that problem. Mention this topic in your report.

  • My OS is Windows 10 64 bit, I am also having a similar problem with Opera's latest updates, some pages are too slow with Opera and for some reason I keep seeing the "blue loading circle". And the website mentioned in the first post is the same with me, the website won't even load, there is a huge lag even when closing the website.
    I am also having the same issue with the state's weather forecast website only where you can see the weather forecast chart: https://mgm.gov.tr/
    Maybe it has something to do with the services used to create those charts?

  • I am also having the same issue with the state's weather forecast website only where you can see the weather forecast chart: https://mgm.gov.tr/

    It seems fine here.

  • I think it would be better to report that problem. Mention this topic in your report.

    Hi Leo, thank you for your assistance which is much appreciated.

    I downloaded "Chrome" v59.0.3071.115 again to recheck my findings. The URL I mentioned functions without any problem whatsoever on Chrome, though I find Opera [v46] is faster, yet doesn't work as intended on that URL as mentioned, but it's still thumbs up for Opera 🆙

    One interesting thing I noticed in Opera v46.0.2597.57 (from which I write this), the Browser Identification string also refers to the above version of Chrome. As both browsers are built on chromium, I wonder if this may perhaps point more towards an Opera v46 issue with Win7 Pro 32-bit. I hope this info helps Opera.

    I will raise a report as you suggest. Thank you.

Locked