Do more on the web, with a fast and secure browser!

Download Opera browser with:

  • built-in ad blocker
  • battery saver
  • free VPN
Download Opera

[Solved]Google sending old version of its page to Opera

  • my internet isnt slow at all

  • also before it was random it would switch between old layout and new layout but now it seems stuck on the old layout

  • Hi guys, yeah I also have this problem, is there a fix???

    I'm going back to Chrome...

  • Hi,

    I am not going to start another thread because I also experience these problems. My brother and I on separate computers both have encountered the same problem. It started today with Google sending old format pages sometimes and I updated it (there was a new patch available) and now the problem is even more extreme with normally formatted Google pages not even appearing. This is also the case with the Google.ca homepage as operauser12356 stated. I cleared my history and caches on google and even removed every single extension I had installed (even if they were not enabled). I have a fast internet connection I strongly doubt the connectivity has anything to do with it. My brother is also on ethernet and even faster internet but still the same problem.

    I have no VPNs enabled (I never even really used them). Internet Explorer works fine with Google (I am on Windows 7). My brother is on Windows 10 and his Edge works fine as well. It appears to just be Opera. My version of Opera is 45.0.2552.812 (PGO) and although I can't confirm I think my brothers may also be the same one. I also do not have any proxies on as far as I am aware. It also does not matter if Opera Turbo is on or not. This problem still occurs.

    I ran a malwarebytes scan and it did not pick up anything relating to Opera. I still have to run HitmanPro and verify Malwarebytes did not miss anything though. I disabled both Malwarebytes and Kasperky (my main anti-virus) and the problem still persists. I'd like to hope it isn't malware but right now I have no proof it is or isn't. I believe it could be something with Opera (the ammount of people getting this issue are making me suspicious) but that is all I have to go off of.

    I have yet to do a clean and full uninstall and reinstall to see if it continues there and I am going to try an earlier version of Opera but am unable to do so right now.

  • As far as I have been able to tell this is a Google problem, because if I mask my user agent to show it as firefox or chrome using an extension Google shows the new UI

    I am using Opera 45.0.2552.881 (PGO)
    and user agent is "Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/58.0.3029.110 Safari/537.36 OPR/45.0.2552.881"
    and using this extension to mask https://addons.opera.com/en/extensions/details/user-agent-switcher-5/?display=en

    Also just found out turning on VPN seems to correct this problem

  • Getting this problem as well. Using an extension to change user-agent is working.

  • I found an old post with a temporary solution using this extension https://addons.opera.com/en/extensions/details/user-agent-switcher/?display=en

    Using the Google Chrome agent displays Google normally without the old ui. Apparently this is an issue on Googles end.

  • Same here. It just started today, but I updated Opera days ago. My google search results page is entirely blank on the right side; compressed fonts, etc. Image: https://pbs.twimg.com/media/DAx8O6rWAAAjmrC.jpg

    It's not my connection, and I'm on Win 10.

  • I'm having the same issue at home and at work. My home connection is 100 down 10 up. I'm not having speed issues. I don't run a VPN

  • Same problem here. Do we have a bug report? I've never opened one for Opera before, but I could look into it.

  • Having the same problem as Operauser12356 here.
    It started randomly yesterday(May 25th), refreshes would sometimes fix it, now it's just stuck to the old version.

    I have latest Opera installed and use 2 extensions: adblock and Gmail notifier.
    Running on windows 7 64 bit with latest security updates.
    Tried clearing cookies, didn't work.

    Also tested on IE and Chrome, no problem with those 2 browsers.

  • I'm having the same issue, but my view isn't changing randomly, I'm getting google's old UI every time I do a search. and it's driving me crazy, I feel like I'm using Bing or something. This is how I am seeing google search results today in Opera : http://prntscr.com/fchua4

    I've disabled all extentions and cleared cache and cookies, updated and restarted with no effect.

    Any suggestions?

  • I am experiencing the same issue. I have tried on multiple computers running opera, and they are all showing the same old google page. I think it affects a lot of people.

  • I am having the same issue too, I have cleared my cookies and cache and scanned for viruses. I only have one extension for downloading Youtube videos that I KNOW is not the cause.

  • Hello

    I am having the same issue. Google sending to old google search results page format.

    First it started intermittently, now it reverts to old google search page all the time.

    All solutions above have been tried.

    There is a bug in Opera somewhere causing this - Opera Dev Team can you provide solution?

    The latest version is running on Windows 7 and it only happened with the update.

  • Same problem, it seems is a Google problem, i fixed it with the extension mentioned above. Hope it fixes completely soon.

  • @operauser12356 Exactly the same thing here. Yesterday it was random, today I noticed it's permanently on the old design. This quick fix I found in google forums or maybe the permanent fix - I get sick to the stomach from the old design. I've added this to my Opera properties i.e. right click Opera icon, choose Properties.

    "C:\Program Files\Opera\launcher.exe" --user-agent="Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/55.0.2883.87 Safari/537.36

    The problem is that Google isn't recognizing Opera as the Opera browser, sees it as something else or an unknown browser.

  • I'm having the same problem. It started yesterday or the day before. I had to install a user-agent switching extension and force google to see Opera as Firefox or Chrome and it works fine.

  • I'm having the exact same problem that started 5/25. Opera 45.0.2552.881 (PGO). Windows 10 Pro 64. I don't have Turbo on and I am not using VPN. Extensions: Adblock Plus, Always Smile, Disable HTML5 Autoplay, Download Chrome Extension, Images ON/OFF, PasteItEverywhere, Search the current site.

    I've turned off the Adblock Plus, HTML5 Autoplay, and Images ON/OFF, but it doesn't affect what is happening. As others reported, on 5/25, the problem was intermittant. Today, 5/26, it is steady. Google always loads with what looks to be an old version. This is not happening in Chrome and Internet Explorer.

    Looking at the page source for the same google search page in Chrome, I see it starts with this:
    <!doctype html><html itemscope="" itemtype="http://schema.org/SearchResultsPage" lang="en"><head><meta content="/images/branding/googleg/1x/googleg_standard_color_128dp.png" itemprop="image">

    In Opera, it starts with this:
    <html><head><meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">

    I've just tried the useragent switch extension others have recommended. It solves the problem. Of course, I shouldn't have to do that, so there is still a problem either with Opera or Google.

  • also before it was random it would switch between old layout and new layout but now it seems stuck on the old layout

    Mine seemed to always go to the old layout if I did a search from the url bar, but then if I clicked the "search" button on the results page it would reload to the new layout. Now, no matter what I do or how I get there, it seems to always be stuck on the old layout.

Log in to reply